Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Sova atrage oprobiul Occidentului. Romania - un pas inainte, 10 inapoi

stalpul infamiei

Votul din Parlament in cazul ridicarii imunitatii senatorului Dan Sova a starnit reactii din partea occidentului. Faptul ca senatorii au respins cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Dan Sova nu a fost privit cu ochi buni, mai ales pentru modul in care aceasta decizie a fost luata. Senatorii au tinut cont de prevederile legale care il scapau pe Sova si nu de cele constitutionale care l-ar fi trimis direct pe mana procurorilor.

Concret s-a ales sa se ia o decizie in privinta incuviintarii arestarii lui Dan Sova cu o majoritate calificata, adica cu votul majoritatii senatorilor si nu cu o majoritate simpla - votul majoritatii celor prezenti (care a si fost intrunit de altfel).

Pe un ton mai sever sau mai delecat, Occidentul a reactionat la aceasta situatie. Reactiile ambasadelor straine s-au succedat, aproape fara precedent. Astfel Romania si-a atras oprobiul partenerilor externi si a facut cativa pasi considerabili inapoi.

Ambasada Marii Britanii subliniaza DNA are un succes limitat de Parlament prin neaprobarea cererilor de ridicare a imunitatii: "nimeni nu e mai presus de lege".

"Ambasada britanică monitorizează evoluţiile din domeniul justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Documentul remarcă, totodată, cu îngrijorare, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunităţii unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor de arest preventiv", precizează Ambasada britanică.

Misiunea diplomatică apreciază "rolul pozitiv al DNA în lupta împotriva corupţiei" şi sprijină eforturile sale constante în această direcţie.

"Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental şi anume că nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu", mai afirmă Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

Ambasada SUA atrage atentia ca imuntiate parlamentara nu trebuie folosita abuziv.

"Nu comentăm cu privire la cazuri individuale, dar considerăm că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane", atentioneaza Ambasada SUA.

"Trebuie să se permită anchetarea cazurilor de corupţie şi aplicarea legii", mai precizează Ambasada SUA.

Ambasada Olandei a avut poate cea mai dura reactie, in contextul in care Olanda este una dintre tarile care s-au impotrivit cel mai mult intrarii Romaniei in Schengen, iar situatia cu Dan Sova le da ocazia sa gaseasca un motiv in plus pentru a bloca Romania in continuare.

"Ambasada Olandei urmăreşte cu îngrijorare şi cu surprindere evoluţiile privind ridicarea imunităţii, în special date fiind recentele promisiuni ale partidelor politice privind angajamentul de a lupta împotriva corupţiei. Credem cu tărie că legea se aplică tuturor, în acelaşi fel", se arată în răspunsul misiunii diplomatice, după ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova.

Ambasada mai precizează că are încredere că România şi instituţiile sale "iau în considerare recomandările din rapoartele MCV".

Si Comisia Europeana a avut un cuvant de spus legat de cazul Sova. Facand trimitre la MCV, Comisia Europeana atrage atentia lipsei de criterii obiective in luarea deciziilor de ridicare sau nu a imunitatii parlamentare.

"Aşteptăm o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor noastre (din cadrul MCV - n.r.). Raportul MCV din 2015 a notat faptul că deciziilor din Parlament privind permisiunea ca procurorii să-i trateze pe parlamentari ca pe oricare alţi cetăţeni par a le lipsi criteriile obiective", a precizat un oficial din cadrul Comisiei Europene, citat de Mediafax.

În raportul MCV pentru România, publicat pe 28 ianuarie, se afirmă că "au existat speranţe ca noul Statut al deputaţilor şi senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică şi mai coerentă, în concordanţă cu principiul egalităţii în faţa legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce priveşte admiterea şi respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităţilor deputaţilor şi senatorilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.