Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR despre pierderea mandatului traseiștilor: O consecinţă firească şi logică

Consilierii locali şi judeţeni îşi pierd funcțiile dacă au trecut la un alt partid: așa consideră Curtea Constituțională că ar trebui sancționat traseismul din această toamnă. Ordonanţa care permitea mutarea la un alt partid a fost declarată neconstituţională de judecători. În cazul ordonanţei, judecătorii au spus că ultimul cuvânt îl are Parlamentul care trebuie să modifice actul. Potrivit statutului aleşilor local, vacantarea unor posturi de consilieri locali şi judeţeni se face de prefect.

Doi foşti consilieri locali din Costineşti au cerut judecătorilor de la Curtea Constituţională să verifice dacă pierderea mandatului în cazul aleşilor migratori este sau nu conformă cu Legea fundamentală. Judecătorii au explicat că legea este corectă.

„Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi judeţene sunt întocmite de partidele politice, în baza unei afinităţi de ordin politic şi doctrinar ale persoanelor propuse cu partidul care le susţine. (n.r. Pierderea mandatului) apare ca o consecinţă firească şi logică a pierderii calităţii de membru al partidului. (...) Electoratul acordă votul său unei persoane, ca să îndeplinească o funcţie la nivelul administraţiei locale, luând în considerare programul politic al partidului din rândurile căruia face parte la momentul alegerii. A accepta ca un consilier, care în timpul exercitării mandatului părăseşte partidul pe a cărui listă a candidat şi a fost ales, să îşi păstreze mai departe statutul de ales local ar însemna să se modifice configuraţia politică a consiliului prin voinţa reprezentanţilor aleşi, configuraţie stabilită tocmai ca urmare a votului exprimat de cetăţeni”, arată judecătorii CCR, potrivit digi24

Explicaţiile curţii sunt publicate la puţin timp după ce judecătorii au invalidat ordonanţa care permitea aleşilor locali să treacă de la un partid la altul, într-un interval de 45 de zile, fără să-şi piardă mandatul. Actul a produs efecte, sute de aleşi locali au părăsit partidele cu care au câştigat alegerile. Ordonanţa a fost discutată şi în Parlament. Chiar şi cu scandal, a fost aprobată de aleşi.

Unul dintre partidele care a pierdut cei mai mulţi aleşi locali înainte de prezidenţiale este PNL. Liberalii i-au dat în judecată pe toţi cei care, sub acoperirea ordonanţei, au plecat din PNL.

„În momentul în care această ordonanță, 55, dispare practic din peisajul juridic este foarte posibil să nu mai existe alt temei juridic pentru a menţine mandatele aleşilor locali”, arată deputatul PNL Teodor Nicolescu.

Social-democraţii susţin însă că aleşii care au acţionat în baza ordonanţei îşi păstrează funcţiile. Pentru că decizia CCR nu poate acţiona retroactiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.