Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR o face pe Macovei sa jubileze

macovei_lansare

Curtea Constituțională a decis neconstituționalitatea listelor cu 25.000 de semnături condiționate geografic necesare pentru un partid. Acest lucru o face pe Monica Macovei sa jubileze pentru ca ea este unul dintre sustinatorii legii care prevede infiintarea unui partid politic cu doar 3 membrii si considera ca aceasta lege este solutia la decizia CCR.

"Solicit Parlamentului să adopte de urgență, în termenul legal de 45 de zile pentru punerea în acord cu decizia Curții Constituționale, legea care prevede înființarea unui partid cu 3 membri.

Am cerut încă din august 2014, într-o conferință de presă organizată la Târgu Mureș împreună cu Dan Mașca, adoptarea unei legi care să permit înființarea unui partid politic cu 3 membri. Am cerut permanent acest lucru în timpul campaniei prezidențiale, precum și președintelui Klaus Iohannis – atât între cele două tururi ale alegerilor, cât și după ce a fost ales președinte -, pentru că:

numai așa se poate sparge monopolul partidelor mari și osificate care ne conduc de 25 ani,

numai așa se liberalizează viața politică și se garantează dreptul la asociere politică,

numai așa apare competiția politică reală și oamenii au șansa de a alege oameni, idei și partide noi.

Decizia Curții Constituționale este ocazia pentru parlamentari să arate că nu doar vorbesc despre reforma vieții politice, ci și acționează în acest sens", precizeaza Monica Macovei intr-un comunicat de presa.

Curtea Constituțională a decis că este neconstituțional art.19 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003, care prevede că „lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.”

Comisia de Cod electoral a stabilit deja în această săptămână ca un partid să poată fi înființat doar de 3 membri, eliminând criteriul teritorial. Avizul Comisiei de cod electoral arată că există un consens politic pentru această măsură.

"În aceste condiții, nu ar trebui să existe niciun impediment pentru adoptarea legii privind înființarea unui partid politic cu 3 membri", mai spune Monica Macovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.