Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - CCR: Legea dării în plată, PARȚIAL NECONSTITUȚIONALĂ

CCR

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat că judecătorii CCR au admis ca neconstituționale două articole din Legea dării în plată și două au fost declarate constituționale.

În urma acestei decizii, președintele CCR a explicat că fiecare instanță de judecată care va avea pe rol trebuie să verifice ”principiul de previziune”,și a adăugat că contractele încheiate în perioada 2007-2009 nu intră sub incidența Legii dării în plată.  

 

Principiul de previziune înseamnă că o bancă nu poate previziona faptul că o locuință are un preț la momentul achiziției și un altul la momentul dării în plată. Practic, CCR arată că o bancă nu poate primi în plată un apartament care la momentul achiziției avea un preț mult mai mare și pentru care a acordat un anumit credit, iar la momentul dării în plată locuința are un preț mult mai mic.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul CCR, 25 de dosare privind excepţia de constituţionalitate a Legii 77/2016 în ansamblul său au fost conexate. Alte conexări de dosare au fost făcute în funcţie de articolele din lege supuse controlului constituţional. 

Pe 11 octombrie, CCR amânase pronunţarea unei soluţii în cazul celor 33 de sesizări. 

Dintre acestea, 20 au fost formulate de Raiffeisen Bank. Celelalte sesizări, care vizează fie doar unele articole, fie actul normativ în integralitatea sa, au fost făcute de BCR, BRD, Banca Românească, Alpha Bank, UniCredit Bank. 

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a intrat în vigoare pe 13 mai. 

"Consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii", prevede actul normativ. 

Potrivit acestuia, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un împrumut pentru a intra sub incidenţa legii sunt: titularul creditului trebuie să fie consumator, nu profesionist, creditul la momentul acordării să nu depăşească 250.000 de euro sau echivalent, iar imobilul ipotecat să fie cu destinaţia de locuinţă. În plus, în lege se menţionează că împrumuturile acordate prin programul "Prima Casă" nu intră sub incidenţa actului normativ. 

Legea se aplică şi debitorilor care au fost deja executaţi silit sau celor care se află în procedură de executare silită. 

Prevederile actului normativ se aplică atât creditelor în derulare, cât şi celor viitoare şi implică raporturile juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.