Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a discutat Klaus Iohannis cu românii din Italia / FOTO

iohannis italia diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii de români din Italia, că, probabil, în această săptămână, vor începe dezbaterile cu privire la legislaţia referitoare la votul românilor din diaspora, punctând că este rolul Parlamentului să adopte o soluţie în acest caz.

El a amintit că săptămâna trecută a avut o nouă rundă de consultări cu partidele politice parlamentare.

"Să nu uităm însă că, până de curând, România trăia în logica unui conflict permanent şi epuizant între oameni şi între instituţii. E bine din când în când să ne amintim de unde am plecat, pentru ca astfel să apreciem ceea ce am reuşit. Şi mereu să avem în vedere unde vrem să ajungem, pentru ca astfel să ştim ce nu am reuşit încă şi ce este de făcut mai departe", a arătat şeful statului, la întâlnirea cu cei aproape 500 de români, care a avut loc la Pallazo de la Cancelaria din Roma.

Iohannis a spus că, cel mai probabil, chiar săptămâna aceasta va începe dezbaterea cu privire la legislaţia care asigură dreptul de vot al românilor din afara graniţelor, menţionând că există în acest moment un proiect privind votul prin corespondenţă.

"Este rolul Parlamentului să discute şi să adopte o soluţie, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect şi să-i urmăresc evoluţia. Şi aşa voi face", a arătat preşedintele.

El a subliniat că este nevoie de o lege care priveşte votul românilor din diaspora, motivând că realitatea o impune.

"Am auzit opinii diferite şi preocupări, chiar temeri, despre cum s-ar putea desfăşura votul prin corespondenţă sau cel electronic, dacă este suficient de sigur şi ce ar putea să îl afecteze. Sunt preocupări legitime, le înţeleg, mai ales că este prima dată când vom avea un altfel de proces de vot. Specialiştii vor da răspunsurile tehnice şi vor veni cu soluţii. Dar eu aş vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunţăm la premisa neîncrederii - a cetăţenilor în autorităţi, a autorităţilor în cetăţeni, a instituţiilor în propria capacitate de a pregăti şi organiza un asemenea vot şi să pornim de la obiectivul că şi unii şi alţii ne dorim un vot în străinătate funcţional", a declarat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că românii din străinătate au arătat întregii lumi că sunt un exemplu de implicare civică şi participare, că înţeleg şi preţuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea în democraţie.

Potrivit ambasadorului României în Italia, peste un milion de români sunt în Peninsulă, fiind cea mai mare comunitate străină de acolo și cea mai mare a României în lume.

content-imagecontent-imagecontent-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.