Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a înțeles agenția France Presse din protestele din România: Mesajul fals propagat în străinătate

Inquam Photos / Octav Ganea
proteste gratiere

Agenția France Presse relatează duminică despre protestul de la București, sub titlul "Peste 10.000 de români, inclusiv președintele, împotriva unui proiect de grațiere". În continuare, traducerea integrală a știrii AFP.

"Peste 10.000 de români, printre care și președintele Klaus Iohannis, au ieșit în stradă duminică pentru a protesta împotriva unui decret care ar permite unor politicieni să scape de urmărirea penală, a constatat AFP.

Citește și: Sienna Miller neagă că a plâns după maratonul de sex cu Ben Affleck / VIDEO

"Oameni politici cu probleme penale vor să schimbe legislația (...) și să slăbească statul de drept", a declarat dl. Iohannis în mijlocul manifestanților adunați la București.

"Este inadmisibil să se schimbe legislația și zeci, chiar sute de politicieni să fie albiți", s-a indignat el. (nota redacției Agerpres: AFP nu oferă traducerea exactă a frazelor complete ale președintelui, așa cum au fost ele înregistrate și redate inclusiv de Agerpres).

Citește și: Deja… se anunță Grindeanu II. Când ar putea veni prima remaniere

Guvernul social-democrat al lui Sorin Grindeanu a publicat miercuri două decrete (n. red. Agerpres: ordonanțe) de urgență în virtutea cărora circa 2.500 de deținuți care ispășesc pedepse de până la cinci ani închisoare ar fi grațiați, în timp ce mai multe infracțiuni ar fi decriminalizate.

"De ce vor să treacă textele acestea acum, dacă nu ca să salveze niște oameni politici anchetați sau deja condamnați? Trebuie opriți", a declarat AFP o manifestantă, Liana Dumitrescu, în vârstă de 74 de ani.

Citește și: A concurat la Miss Univers, iar acum dezvăluie cum i-a facut avansuri Donald Trump: M-a invitat la el în camera de hotel / VIDEO

Ea a menționat cazul șefului social-democraților, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală și acuzat de abuz în serviciu într-un dosar legat de locuri de muncă fictive, care ar putea figura printre beneficiari.

Protestatarii s-au adunat în Piața Universității, înainte de a se deplasa în fața sediului guvernului, scandând "Demisia" și "Democrație, nu amnistie".

Citește și: Liviu Dragnea ar fi marele beneficiar al celor două ordonanțe de urgență din domeniul Justiției

Președintele de centru-dreapta a participat miercuri la ședința de guvern pentru a împiedica adoptarea celor două texte, care nu fuseseră discutate în prealabil cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), așa cum prevede legea.

Ministrul justiției, Florin Iordache, a justificat cele două proiecte, care după părerea sa ar permite decongestionarea închisorilor.

Citește și: Ce spune Botezatu despre focul de la club. De unde ar fi pornit si ce ipoteza nu exclude

Dar CSM, procurorul general Augustin Lazăr, șefa Parchetului Anticorupție (DNA) Laura Codruța Kovesi, președintele Înalte Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, precum și numeroase organizații neguvernamentale au denunțat la unison cele două proiecte.

Comisia Europeană, care urmărește îndeaproape reforma justiției în România, avertizase în raportul său anual din 2015 asupra oricărui proiect de lege care ar avea ca efect 'albirea unor indivizi condamnați pentru delicte de corupție' ", notează în încheiere AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.