Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce a reușit Dodon la întrevederea cu Donald Tusk

dodon tusk

Dacă prima vizită a președintelui pro-rus al Republicii Moldova a avut loc la Moscova, Igor  Dodon a avut astăzi o serie de întâlniri și cu liderii UE.

Cea mai importantă cerere a lui Dodon la întâlnirea cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, a fost deschiderea de negocieri trilaterale Moldova-Rusia-UE pe subiectul comerțului, afirmându-și încă o dată intenția de a anula Acordul de Asociere cu UE. În replică, Donald Tusk a afirmat pe pagina sa se socializare că este convins că Acordul de Asociere cât și cel de Liber Schimb sunt în primul rând în interesul Moldovei.

Igor Dodon și-a menținut discursul din perioada campaniei electorale pentru președinție, declarând că deși prognozele privind dezvoltarea Moldovei erau foarte optimiste după semnarea Acordului de Asociere, în realitate lucrurile s-au înrăutățit. Președintele moldovean nu a ratat nici șansa de a trimite câteva săgeți către majoritatea parlamentară pro-europeană, afirmând că în ultimii ani, reformele din Moldova au fost mai degrabă mimate.

Igor Dodon încearcă pe toate planurile o distanțare a țării sale de Uniunea Europeană. Dacă la nivel politic, acest discurs l-a ajutat să devină președinte și îi favorizează astăzi relația cu Rusia, rămâne de văzut în ce măsură va fi afectată Moldova la nivel economic și social.

Încă din anul 2014, înainte de semnarea Acordului de Asociere RM-UE, țara vecină era cel mai mare beneficiar de asistență europeană din lume pe cap de locuitor. Dar fondurile, cu precădere țintite pentru sectorul energetic, libera circulație, dezvoltarea rurală și a infrastructurii, erau acordate în perioada în care pașii de apropiere ai Moldovei spre UE erau vizibili și hotărâți.

Astăzi, cu un președinte pro-rus dar cu o majoritate parlamentară pro-europeană, lucrurile se complică iar cel mai mare pericol pentru Moldova ar fi să se trezească abandonată din punct de vedere economic de către Uniunea Europeană. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, reprezentanții guvernului moldovean sunt nevoiți să-l flancheze pe Dodon ori de câte ori acesta dă semnale pentru răcirea relațiilor cu UE.

Astfel, și de această dată, prim-ministrul moldovean Pavel Filip a reacționat rapid la afirmațiile lui Dodon, declarându-se împotriva negocierilor trilaterale Moldova-Rusia-UE:

„Categoric nu, pentru că Republica Moldova are relații bilaterale cu Federația Rusă. Și RM are relații cu Uniunea Europeană și noi singuri ne vom descurca în relațiile noastre cu UE. Este o prostie să vorbim sau să gândim că Acordul de Asociere sau Acordul de Liber Schimb cu UE trebuie să dăuneze relațiilor noastre cu Federația Rusă.”

Tot astăzi, președintele moldovean avea planificată o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit unei declarații de-a lui Dodon de săptămâna trecută. Acesta și-a făcut public la momentul respectiv și principala idee pe care i-o va transmite liderului NATO și anume că Moldova nu crede în oportunitatea deschiderii unui centru NATO la Chișinău.

Însă Igor Dodon s-a treit astăzi în ipostaza de a nu mai fi primit de Jens Stoltenberg și de a se mulțumi cu o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller.

Rămâne de văzut în continuare cât de bine va reuși guvernul de la Chișinău să contrabalanseze declarațiile președintelui pro-rus și să păstreze calde relațiile cu Uniunea Europeană, atât de necesare în primul rând sectorului economic fragil al țării vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.