Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce aduce Paștele în PNL: Discordie, schimbări de tabere, trădări și șantaj înainte de Congres

pixabay.com
diverse, umbra, timp

Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu nu vor fi singurii candidaţi la Congresul PNL din 17 iunie. Numai că proaspătul lider  reconfirmat de  către liberalii bucureșteni,  europarlamentarul Cristian Bușoi, s-ar putea trezi cu mai mulți  adversari decât și-ar dori în planul lui de a candida la șefia PNL. Deja au apărut  semne de complicații în  ecuația de putere din interiorul acestui partid, iar  cooperativa vechilor liberali dă semne de  fisuri.

Înfrângere majoră pentru DNA: Un mega-dosar, făcut praf în instanță

Ales din nou președinte al PNL București la începutul acestei luni, Cristian Bușoi  părea a avea drumul  deja  netezit și fără asperități către șefia partidului. Cu un Dan Motreanu încă blocat de lipsa unei decizii în instanță care să-i permită să candideze la șefia partidului, Bușoi a devenit  soluția de rezervă, în special pentru liderii de filiale  care provin din vechiul PNL.  Cu o relație bună cu  președintele  Klaus Iohannis pe post de atuu,  Bușoi  spera să compenseze lipsa sa de notorietate și de credibilitate printre colegii  de partid pentru  o candidatură cu șanse la Congresul  din 17 iunie. Noua poziție de secretar general interimar, dobândită după retragerea lui Marian Petrache din marele joc,  i-a  întărit convingerea că drumul  e mai ușor  decât spera.  Fost secretar general interimar, Petrache ar fi vrut el însuşi să candideze, avea susţinerea unor liberali cu ştate vechi și influență, însă a renunţat la acest gând după acuzaţiile aduse de procurorii DNA.

Mai mult, tandemul cu actualul lider interimar, Raluca Turcan, lidera celei mai performante organizații la ultimele alegeri, îi oferea și o parte din legitimitatea dorită pentru cel cunoscut mai mult  pentru eșecurile sale electorale, decât pentru eventuale rezultate.

Dragnea, contrazis de oamenii din PSD: ANUNȚ despre salariile românilor

Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit, în totalitate, cu cea din târg. Potrivit unor surse din conducerea PNL,  Ludovic Orban a primit un ajutor nesperat. Obosiți să se tot roage de  primarul de Oradea, Ilie Bolojan, să-și asume candidatura la șefia partidului, cu un Cătălin Predoiu intrat oficial în cursă, dar incapabil să ralieze în spatele lui  o susținere consistentă,  foștii pedeliști s-au repliat și și-au întors  privirile spre eternul candidat la funcții în PNL.  Conform surselor citate, mutarea liderilor  care  controlează majoritatea  filialelor puternice din Ardeal este, mai degrabă, una pragmatică - Orban este perceput ca un om de echipă și, mai ales, ca răul mai mic pentru  aripa fostului PDL, decât  Bușoi, considerat doar un instrument în mâinile vechilor liberali precum Mihai Voicu și Teodor Atanasiu, interesați să-și păstreze influența în partid și să lase partenerii de fuziune cu o voce cât mai subțire în viitoare conducere centrală  a partidului. De altfel, Bolojan, Hava și Falcă nu au uitat cine i-a pus la zid după eșecul înregistrat de PNL la ultimele alegeri și cum au devenit  țapi ispășitori pentru deciziile de campanie luate  cu asentimentul întregului BPN al partidului.

Înafară de această mutare de șah, Bușoi are probleme în propria tabără. Odată ce au fost reconfirmați în funcții sau le-au câștigat prin votul dat de colegii de filiale, unii lideri de organizații județene au început să joace la dublu.

"Până acum, nu au dorit să riște și să-și asume  o susținere fățișă pentru un candidat sau altul,  de teamă ca cei de la București să nu-și folosească influența și să-i tragă pe linie moartă al alegerile județene. Acum se văd cu sacii în căruță. Au prins curaj și-și negociază voturile propriilor delegații  pentru a obține  o reprezentare cât mai bună în viitoarele structuri de conducere pentru ei sau pentru protejații pe care îi vor susține pentru funcțiile de vicepreședinți", ne-au explicat sursele citate, care ne-au dezvăluit că deja lideri din Oltenia și Muntenia, fie au trecut în tabăra lui Orban, fie  negociază cu acesta.

Vești importante de la FMI: Ce se întâmplă cu economia României

Mai mult, Bușoi are probleme cu cea pe care conta să-i fie aliat de nădejde la viitorul Congres.  Odată votul organizației de Sibiu obținut pentru încă un mandat de președinte de filială, Raluca Turcan a început să dea semne în partid că ambițiile sale nu se opresc la o poziție în viitoarea echipă a colegului său de la București. "Joacă la șantaj. Nu este  exclusă o candidatură chiar  la șefia PNL. Bușoi a avut deja discuții cu ea, dar nu au reușit  să clarifice lucrurile. O nouă discuție va avea loc acum după Paști, dar sunt slabe șanse să ajungă la o înțelegere reciproc avantajoasă", ne-au explicat sursele citate.

Ori, fără sprijinul deschis al liderilor de filiale puternice, care pot da astfel un semnal către ceilalți  șefi de organizații încă nehotărâți, Bușoi își vede șansele de candidatură compromise, mai ales că Orban se  bucură de popularitate și notorietate printre simplii membrii de partid și, mai ales printre aleșii locali care  vor  constitui grosul  celor 5.000 de delegați care vor fi prezenți la Congres.  Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 17 mai, cu o lună înainte de data desfășurării Congresului, iar perioada rămasă  va  fi folosită de toți pretendenții la șefia PNL pentru a-și amplifica la maximum influenţa prin turnee electorale în teritoriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.