Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce angajamente şi-a luat România în faţa lui Donald Trump: George Maior a devoalat totul

Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis Donald Trump Klaus Iohannis trump iohannis

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a subliniat într-un interviu acordat publicaţiei online de securitate The Cipher Brief că angajamentul statelor NATO faţă de relaţiile transatlantice este unul "solid", dar în acelaşi timp fiecare ţară trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate în ce priveşte dezvoltarea şi adaptarea acestor relaţii la provocările curente şi viitoare. "Este tocmai ceea ce facem în România. De exemplu, am majorat deja bugetul apărării la 2% din PIB, în baza unei decizii luate acum doi ani, în contextul anexării ilegale a Crimeii de către Rusia, ceea ce vine în susţinerea Alianţei şi a poziţiei sale pe flancul de est, foarte expus din motivele sus-menţionate", dar şi pe fondul ameninţărilor asimetrice legate de terorism şi imigraţia ilegală, a amintit George Maior, conform Agerpres.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, lovitură după lovitură: Urmează întâlniri cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron

Ambasadorul României la Washington a făcut aceste remarci rugat să comenteze situaţia creată după ce la summitul NATO de la sfârşitul lui mai de la Bruxelles preşedintele american Donald Trump nu a confirmat menţinerea principiului apărării colective a Alianţei (Articolul 5) şi după ce cancelarul german Angela Merkel a apreciat că Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate în ce o priveşte. Liderul de la Casa Albă a pledat în schimb insistent pentru creşterea bugetelor apărării ale statelor aliate.

Citește și: Ce n-a văzut Parisul! Lindsey Davenport, despre Simona Halep: E ca un robot, execuţii aproape imposibile pentru mintea umană, nemaiîntâlnită în circuitul feminin şi chiar la mulţi băieţi

Ambasadorul român a salutat, pe de altă parte, în acelaşi interviu împlinirea a 20 de ani, în 2017, de la inaugurarea parteneriatului strategic între România şi Statele Unite ale Americii, apreciind că acesta "s-a dezvoltat mult în aceşti ani în materie de cooperare militară, comunicare politică şi relaţii economice, fiind unul din cele mai solide din Europa centrală şi de est".

Citeşte şi: ALERTĂ Cristian Boureanu a fost ARESTAT preventiv / VIDEO

Invitat să comenteze colaborarea dintre România şi SUA în domeniul schimbului de informaţii, George Maior a menţionat că este vorba de "una din cele mai dezvoltate relaţii", care "nu numai că se bazează pe un schimb solid de informaţii în materie de combatere a terorismului sau proliferării, ci funcţionează şi în termeni de angajament global pentru confruntarea marilor provocări cărora trebuie să le facem faţă, mai ales antiterorismul".

Ambasadorul George Maior a mai precizat că România este, potrivit estimărilor noastre, al doilea cel mai mare furnizor de informaţii în NATO, adăugând că, în opinia sa, Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să facă mai mult pentru a-şi reforma componenta de informaţii, atât în plan civil cât şi militar, informaţiile reprezentând "prima linie de apărare în faţa ameninţărilor cu care ne confruntăm".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.