Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ar trebui să-i ceară Iohannis lui Macron: Propuneri explozive ale unui analist politic

presidency.ro
Iohannis Macron

Anunțul vizitei lui Emmanuel Macron la București a stârnit interes maxim în România. Analistul politic Stelian Tănase crede că președintele Klaus Iohannis ar trebui să profite de sosirea liderului de la Paris în România și să-i facă o serie de propuneri benefice țării noastre.

"Președintele nou ales al Franței Emmanuel Macron face un scurt turneu în citeva țări europene, cu scopul de a-și semnala prezența la început de mandat. Mai mult la el acasă decît în capitalele europene unde va poposi doar citeva ceasuri:are timp doar să-și arate costumelede haine houte-couture, reclamă pentru industria modei frentuzești. In plus e și îngrijorat. Vrea să ne spună că e cazul să nu uităm Franța în acest secol. Cam greu! Franța nu mai e ce a fost și liderii ei fac eforturi mari să rămînă la masa marilor puteri. Influența în scadere a Parisului se reflectă cel mai bine în nr. tot mai scăzut de vorbitori ai limbii franceze. O asemenea vizită pe lînga agenda concretă are și asemenea ținte simbolice.

Citește și: Cumpărăm elicoptere de la Macron sau de la Trump?

Mă opresc asupra unui singur punct de pe agenda lui Macron. El va cere contracte pentru industria militară franceză. Americani și-au taiat deja o felie din cașcaval și presiunea la paris este mare. Promișii 2% din buget pentru armata română stirneste interes. Toti politicieni francezi se consideră in afara granitelor purtatori ai intereselor economice, trimisii oamenilor de afaceri în terțe țări. Cind se intorc acasa li se socoteste cu atentie performantele prin valoarea contractelor incheiate, și nu prin triumful inregistrat acolo, pentru prestigiul Frantei. Se vorbeste doar despre bani, în cifre. Un presedinte, un premier de succes este acela care aduce la intoarcerea la Paris de contracte mari pentru industrie. Macron nu face excepție. Asa va fi si la Bucuresti – și datorită scaderii drastice din sondaje. Are nevoie sa nu se intoarcă cu mîna goală. Promisiuni se vor face nenumărate. Vom asculta declarații superprietenoase despre vechea relație cu Parisul. Cei doi presedinți se vor arata plini de afectiune unul față de celălalt, pret de citea ore, și isi vor juca bine rolurile. Dar pina la semnarea unor contracte mai e.

Ce ar trebui să obțină Romania ? E simplu – Franța să nu se mai opună la intrarea României in spațiul Schengen, de ex. Să ne sustina la ridicarea MCV-ului. Dacă tot e mare prietenie intre Bucuresti si Paris și dacă prietenia este reciprocă. Marcon va promite orice – mereu cu gindul la mari contracte – dar nu va face nimic. Nu se supăra el cu aliații nemti pentru o țărișoară ca România. In concluzie presa pariziana va scrie citeva scurte comentarii complezente despre președintele lor intors din turneu blitz prin Europa centrala si de est care nu va lăsa urme. Atit.", a scris Stelian Tănase pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.