Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce au spus Sorin Grindeanu și Jean-Claude Juncker după întâlnirea de la Bruxelles

 Sorin Grindeanu Jean-Claude Juncker

Premierul României, Sorin Grindeanu, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o discuție constructivă în cadrul întâlnirii de astăzi, 17 februarie 2017. La întrevedere au mai participat comisarul european, Corina Creţu, și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evoluții din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și despre lupta împotriva corupției. Președintele Juncker a salutat recenta decizie a Guvernului român de abrogare a ordonanței de urgență care periclita progresele realizate ani de zile în acest domeniu.

Citește și: STUDIU Ce muzică preferă câinii: Nu doar muzică clasică

Prim-ministrul Grindeanu și președintele Juncker au convenit asupra importanței unei largi consultări a principalelor părți interesate și a unui proces democratic pe care să-l parcurgă orice măsură care va fi adoptată în viitor. Transparența și deschiderea vor fi esențiale pentru restabilirea și menținerea încrederii și stabilității. Președintele Juncker l-a încurajat pe premierul român Grindeanu să continue lupta împotriva corupției și a oferit autorităților române sprijinul Comisiei Europene. Președintele Juncker a reiterat intenția de încheiere a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în timpul mandatului său în condițiile în care România își va îndeplini obiectivele de referință necesare. Calea pentru atingerea acestor obiective de referință este stabilită în mod clar în rapoartele Comisiei privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Citește și: Cât de gravă e influența desenelor animate asupra copiilor

De asemenea, cei doi oficiali au abordat pe scurt situația economică a României. Președintele l-a încurajat pe premier să continue punerea în aplicare a reformelor în vederea modernizării economice și sociale, în același timp cu dezvoltarea unei politici fiscale responsabile. Au convenit să lucreze împreună în continuare în vederea îmbunătățirii capacității de absorbție a fondurilor europene în România.

La rândul său, premierul s-a angajat să colaboreze îndeaproape cu Comisia Europeană în ceea ce privește Agenda Europeană de Apărare. În cursul întâlnirii, s-a abordat de asemenea problema migrației. Președintele Juncker a salutat contribuția României la Poliția de Frontieră și la Garda de Coastă la nivel european pentru securizarea frontierelor externe comune ale Uniunii, precum și eforturile României de consolidare a solidarității în domeniul migrației și azilului.

Citește și: Șoc, Șoc, Șoc! Klaus, divorțat de Carmen!

Dat fiind faptul că România marchează 10 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană, premierul României și președintele Juncker au discutat, de asemenea, despre viitorul UE cu 27 de state membre, înaintea Summit-ului de la Roma, din luna martie, precum și despre Președinția română a Consiliului din prima jumătate a anului 2019. Președinția va fi o perioadă importantă pentru finalizarea chestiunilor legislative restante înainte de încheierea actualului mandat al Parlamentului European.

Președintele Juncker și-a exprimat încrederea că mandatul Președinției române va fi unul foarte bun în 2019 și a oferit sprijinul deplin și expertiza Comisiei pe tot parcursul procesului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.