Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce decizie a luat Senatul în privinţa tezaurului: 'Ameninţare la adresa securităţii naţionale'

senat

Comisia pentru apărare din Senat a întocmit, marţi, un raport de admitere a propunerii legislative care prevede că distrugerea bunurilor culturale mobile aparţinând tezaurului ţării, traficul ilicit cu bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional, săpăturile arheologice ilegale şi toate activităţile asociate braconajului arheologic efectuate în zone de interes naţional constituie ameninţare la adresa securităţii naţionale. Preşedintele Comisiei, liberalul Marius Obreja, a declarat că, în opinia sa, iniţiativa legislativă are toate şansele să fie adoptată în plenul Senatului.

"La această iniţiativă legislativă am acordat raport de admitere. Eu o văd ca pe o propunere absolut necesară şi de stabilizare pe piaţa asta turbulentă a obiectelor şi listei obiectivelor culturale şi patrimoniale din România, care erau puţin nelegiferată. Eu aş sfătui instituţiile statului să se aplece repede pe această iniţiativă legislativă, care va trece aproape sigur şi de plen, deci va deveni lege în curând, pentru că aceia care păzesc (patrimoniul - n.r.), Ministerul Culturii şi cel al Apărării - vor avea mult de lucru şi vor trebui să aplice lege", a susţinut acesta, marţi, la Senat.

Potrivit actului normativ iniţiat de senatorii PNL Octavian Motoc şi Puiu Haşotti, constituie ameninţare la adresa securităţii naţionale "orice acţiuni sau inacţiuni care au ca rezultat afectarea gravă a obiectivelor naţionale de securitate din domeniul promovării identităţii naţionale, a prezervării şi valorificării patrimoniului cultural, prin distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate în categoria 'Tezaur' sau a monumentelor istorice înscrise în lista monumentelor istorice grupa A; traficul ilicit cu bunuri culturale aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, inclusiv tentativa; săpăturile arheologice ilegale şi toate activităţile asociate braconajului arheologic efectuate în zone de interes naţional, aşa cum sunt definite prin OG 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional". Propunerea de lege are un caracter organic, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor în data de 13 septembrie şi este dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.