Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce dorește Coaliția pentru Familie?

surpriza

Privită la o primă înfățișare, cerința Coaliției pentru Familie de modificare a Constituției nu au nici un sens. De ce sa schimbi Constituția interzicând căsătoriile între homosexuali dacă acestea sunt deja interzise? Opoziția la CpF apare ca fiind la fel de lipsită de sens: de ce să te opui, dacă nu se schimbă nimic? Despre ce este vorba cu adevărat?

În Codul Civil este permisă doar căsătoria între persoane de sexe diferite. Mai mult, există o interpretare a CCR care spune că intenția celor ce au scris Constituția era să admită doar căsătoriile între persoane de sex diferit. Astfel, schimbarea textului constituțional ar fi doar o clarificare. O clarificare deja făcută de CCR.

În schimbul acestei clarificări care înseamnă mai nimic, CpF își asuma niște riscuri și costuri. Un cost este că, sub presiune, mișcarea susținătorilor persoanelor LGBTQ se contopește cu mai largul curent liberal/libertar, anti-clerical și pro-occidental care animă cel puțin o parte din societatea românească.

Citiți și: Renașterea liberalismului (OPINIE)

În plus, exista un risc non-trivial ca referendumul să pice prin ne-atingerea unuia dintre cele două praguri relevante. Rezistența la căsătoria homosexuală este poate cea mai populară idee a conservatorismului religios. O înfrângere la urne ar semnifica începutul apusului pentru această orientare politică.

Astfel, dacă ne uităm la consecințele legale, referendumul cerut de CpF nu se justifică rațional. Dar există și consecințe extra-legale. Anume, un referendum de acest tip ar transmite homosexualilor că sunt a-normali, că au unele drepturi în cetate dar „condiția” lor nu le permite acces la toate instituțiile (în sens sociologic) legiferate de stat.

Dar nu sunt homosexualii deja văzuți ca anormali în societate? Da și nu. Statul laic, în primul rând, va tinde din ce în ce mai mult să îi privească ca fiind normali. Valorile statului (unitate, indivizibilitate, domnia legii) nu sunt în nici un fel afectate negativ de preferințele sexuale și culturale ale comunității LGBTQ.

Capitalismul cultural favorizează și el integrarea. Atâta vreme cât există homosexuali și susținători ai acestora, ei sunt o piață ca oricare alta pentru produse culturale. De aici, dacă țineți minte, scandalul cu sărutul gay dintr-un film Disney.

În plus, simpla trecere a timpului duce la banalizarea homosexualității. Gay Pride dovedește în fiecare an că Dumnezeu are alte trebuiri decât să prăvălească pucioasă peste concentrațiile de persoane homo. „Marșurile normalității” strâng câteva zeci-spre-sute de oameni, prea puțin ca să vadă la televizor cum poporul respinge homosexualitatea. (Dimpotrivă, la TV, se vede mai degrabă că pe popor îl doare în cot.)

Privit sub acest aspect, obiectivul rațional al CpF poate fi rezumat așa: „Să facem homosexualitatea anormală din nou”. Scuzați imitația sloganului lui Donald Trump, tentația a fost prea puternică. Orice altă interpretare ar sugera că CpF sunt proști. Ori, nu e deloc cazul. Estimarea mea este că CpF, ca mișcare politică, este mai rațională decât media partidelor.

Odată ce acceptăm aceste lucruri, privim cu alți ochi mesajele Coaliției. Privite prin perspectivă legalistă, unele din aceste mesaje ar părea aberante. Coaliția spune sau sugerează că, votând pentru schimbarea Constituției, vom împiedica adopțiile homosexuale (parțial fals), parteneriatele civile (fals) și educația despre homosexualitate în școli (fals). Din perspectivă extra-legală, în schimb, aceste mesaje devin „mai adevărate”. Da, o atitudine mai dură a societății față de homosexuali poate opri toate cele menționate.

În România se vorbește mai degrabă cu perdea despre aceste aspecte. Un partener american al CpF, unde militantismul religios este mai bine tolerat, este mai puțin inhibat.

Deși nu face obiectul acestei analize, fix sub aceeași prismă trebuie să înțelegem acțiunile opoziției la CpF. Coaliția dorește a-normalizarea homosexualității și radicalizarea celor hetero. Opoziția dorește normalizarea legală a homosexualității și de-radicalizarea celor care sunt hetero.

Este un soi de război cultural. Mai precis prima fază majoră din acest război.

De ce nu admite Coaliția acest lucru?....

A-normalizarea homosexualității vine la pachet cu niște bătaie

Nu acuz pe nimeni de nici o intenție, dar dacă descrii o categorie în mod convingător ca fiind anormală, peroane din acea categorie vor fi bătute pe stradă.

Purtarea luptei preponderent cu mijloace culturale poate cădea sub incidența legilor care interzic discursul instigator la ură. Scopul acestor legi este tocmai de a preveni genul de violență descris anterior.

CpF nu are interes nici să poată fi legată de violențe nici să fie condamnată la CNCD.

Se atrage un public mai larg

În momentul de față CpF este o organizație umbrelă pentru oricine are ceva cu homosexualii. De la neo-protestanți la ortodocși. De la oameni cu simpatii legionare declarate, la oameni care ar fi oripilați de orice urmă de violență și vor doar să pună distanță între ei și gay.

Se iese din izolare

Să privim puțin invers.

Scopurile unor organizații membre exced cu mult scopurile declarate ale CpF. Acestea fantazează la o lume în care femeia nu este egala bărbatului ci îl completează. În care femeia este demotivată să stea în câmpul munci și motivată economic să facă copii. În care societatea (a se citi necăsătoriții și persoanele juridice) sponsorizează prin taxe și impozite femeile casnice cu copii.. În care avortul este descurajat. În care atât femeia cât și bărbatul nu își rad părul lăsat de Dumnezeu. În care căsătoria nu este bazată în principal pe dragoste, iar divorțul este descurajat legal.

Unele dintre aceste organizații, cum ar fi Pro Vita București care gestionează și contul bancar al Coaliției, pot fi influente în CpF. Dar interesul lor nu este să radicalizeze Coaliția, au deja canalele lor radicalizate.

În relație cu restul socetății, Pro Vita și celelalte organizații asemănătoare sunt „fringe”, cum zic americanii. Adică marginali, ca să nu zic ciudați. În această societate, în care femeia poate măcar să spere la salariu egal pentru muncă egală iar bărbatul se rade, ei se simt, probabil, străini. Opoziția la căsătoriile homosexuale este una dintre extrem de puținele teme pe care sunt și ei de acord cu majoritatea.

Și niște bani

Dincolo de munca voluntară, organizarea CpF necesită bani și know-how. Banii necesită finanțatori. Iar finanțatori necesită rezultate măsurabile. Schimbarea Constituției este acest gen de rezultat care face un finanțator să fi fericit.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.