Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce facem cu plajele?

Sezonul estival tocmai s-a ȋncheiat, iar una dintre cele mai importante piedici din calea desfãşurãrii unui turism civilizat şi bine structurat a rãmas nerezolvatã.

Deşi litoralul a atras ȋn sezonul 2016 cu pânã la 11% mai mulţi turişti faţã de anul trecut,  perioada medie de şedere a unui turist pe litoral a scãzut faţã de anul precedent de la 3 zile la 2,9 zile. Este posibil ca aceastã cotã redusã a duratei medii de şedere se datoreazã şi plajelor slab amenajate şi aglomerate. Agenţii din turism sunt obligaţi sã accepte pretenţiile unor firme care nu au nici o legãturã cu acest domeniu, dar cãrora legea le permite sã subȋnchirieze plaje din dreptul hotelurilor sau unitãţilor turistice, ce-i drept pe niste preturi mari, iar aceastã situatie se regãseste in pretul final, foarte mare, pe care turistul este obligat sã-l plãteascã pentru a sta pe plajã.
Problema administrãrii plajelor este una veche asupra cãreia am atras atenţia ȋn mai multe rânduri. Proprietarul plajelor este statul român aşa cum este şi firesc, dar dreptul de administrare ȋl deţine Administraţia  Naţionalã ”Apele Române”, care a dovedit cã interesul care primeazã sunt banii şi nu dezvoltarea localã.
Din acest motive doresc sã lansez o tema de discuţii legatã de trecerea dreptului de administrare a plajelor din patrimoniul Administraţiei  Naţionale ”Apele Române”  ȋn portofoliul administraţiilor locale riverane Mãrii Negre. Conform  OUG nr. 19/2006, autoritãţile administraţiei publice locale pe a cãror razã teritorialã se aflã plaje cu destinaţie turisticã au  urmãtoarele obligaţii:
  • sã organizeze şi sã asigure servicii publice de salvare acvaticã - salvamar şi posturi de prim ajutor;
  • sã asigure lucrãrile de canalizare şi alimentare cu apã pânã ȋn zona limitrofã plajei cu destinaţie turisticã;
  • sã asigure ordinea publicã prin intermediul poliţiei, jandarmeriei şi al poliţiei comunitare.
Firesc ar fi, dupã ce am enumerat aceste obligaţii ce revin administraţiilor locale, ca şi dreptul de administrare al plajelor sã fie tot al lor. Administraţiile  locale sunt cele mai ȋn mãsurã sã gestioneze corect şi eficient plajele ȋn interesul celor pe care ȋi reprezintã.
Deşi acest subiect al trecerii plajelor ȋn patrimoniulul administraţiilor  locale a mai fost discutat ȋn trecut, fãrã nici un rezultat pânã la acest moment, eu am propus o temã de dezbateri şi aştept sugestii de la toţi cei implicaţi ȋn aceastã problemã, pentru ca ȋmpreunã sã gãsim soluţia cea mai avantajoasã pentru administrarea corectã şi eficienta a unei resurse naturale atât de importante pentru turismul românesc, cum sunt plajele turistice.
Mihai Tararache,
Deputat PNL de Constanta

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.