Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce îi rămâne de făcut lui Klaus Iohannis

presidency.ro
Klaus Iohannis

Cu doi ani înaintea alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis se află la 49% încredere, conform ultimului sondaj Avangarde. Nu e nici prea mult dar nici prea puțin pentru un președinte trecut de prima jumătate a mandatului său.

După ce intrase pe un trend descendent, în special prin gafe în acțiunile de comunicare și imagine, dar și prin reacții pur și simplu întârziate sau inexistente pe marginea unor subiecte de interes public, Iohannis a recuperat în ultima perioadă prin atitudinea mai combativă față de actuala putere și, desigur, față de OUG 13.

Dar atitudinea aceasta este una reactivă și se bazează în mod special pe apariția unor gafe dinspre Guvern sau Parlament. În lipsa lor, Iohannis sigur că trebuie să aibă propriul plan de acțiune.

Cu cât ne vom apropia mai mult de anul 2019, cu atât și exercițiile sale de imagine se vor înteți. Bucurându-se de o imagine bună în Europa, ne putem aștepta la vizite bilaterale de impact. Peste Ocean, George Maior a anunțat deja că se lucrează la o întrevedere Iohannis - Trump.

În momentul de față, actualul președinte este întrecut la capitolul încredere doar de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care se prefigurează un potențial contracandidat pentru 2019. Gabi Firea este astăzi la 54% încredere, însă edilul șef al Capitalei are câteva promisiuni complicate de îndeplinit în anii următori și amintesc aici doar problema transportului public. Aceasta a promis investiții majore în parcul auto public, mai exact achiziționarea a 400 de autobuze, 100 de tramvaie și 100 de troleibuze precum și benzi unice pentru RATB, precum și construirea a șase parcări park&ride. Electoratul bucureștean este unul capricios și eventualele lacune vor fi taxate. Dar odată promisiunile îndeplinite, acestea vor avea un impact major asupra traficului din Capitală, o problemă majoră a ultimilor ani, care va cântări destul de mult în favoarea primarului general.

Dar și Klaus Iohannis mai are câteva atuuri. Pe lângă transferul de încredere cu personalități politice străine și „starea de veghe” față de guvernarea social-democrată, Iohannis poate livra proiectul „România Educată,”  a cărui ultimă etapă ar trebui finalizată, în mod convenabil, în 2018.

„România educată” este proiectul național al Președintelui României care reprezintă începutul reașezării societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”, se arată pe site-ul președinției.

Anii 2016 și 2017 au fost dedicați unor ample dezbateri pentru construirea unei viziuni pe termen lung în domeniul educației și cercetării, pentru ca în 2018 să fie elaborat un mix de politici publice, un model de guvernanță pentru sectorul educație și cercetare.

Rămâne de văzut dacă sau cum va colabora instituția guvenrului cu cea a președinției pentru îndeplinirea acestui scop generos. Cert este că în următorii doi ani ne putem aștepta la un președinte din ce în ce mai prezent în politica de zi cu zi. Și chiar dacă o implicare mai activă a dat roade în ultima perioadă, aceasta presupune și o predispoziție din ce în ce mai mare pentru eventuale gafe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.