Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce impact va avea noua taxă TV introdusă de Guvern

televizor televiziune

În replică la criticile venite în ultima perioadă din partea televiziunilor, Guvernul planifică în secret să introducă taxe noi pentru audio-vizual! Banii încasaţi vor merge la Fondul Cinematografic.

La Realitatea TV a fost dezbătut ce impact va avea această replică la critici a guvernului Cioloş asupra televiziunilor din România şi asupra societăţii, în apropierea alegerilor parlamentare.

Jurnalistul Florian Bichir a comentat ideea unei noi taxi pentru televiziuni, declarându-se revoltat de iniţiativă.

Citește și: S-a îmbrăcat transparent și a prezentat rubrica meteo: Gafă de prezentatoare TV / VIDEO

"Sunt un om corect, sunt de acord cu taxa de 1 la sută, pentru că sunt televiziuni care trăiesc numai din difuzări de filme vechi româneşti, cu "monştri sacri". Nu sunt de acord cu noua taxă care majorează de la 3 la 4% echivalentul contribuţiei din contravaloarea minutelor de publicitate.

(...)A fi afiliat unui grup politic nu e ceva bizar, în SUA se întâmplă, în Italia. Nu e o scuză ca guvernul să aducă această nouă taxă, atât timp cât nu aduce niciun beneficiu televiziunilor.

Un guvern trebuie să încurajeze iniţiativa privată care se află în serviciului publicului, chiar dacă e vorba şi de afaceri", a mai spus jurnalistul, care a precizat că nu trebuie să uităm prima frază spusă de Dacian Cioloş la venirea la guvernare "Dincolo de greşelile acestui guvern, ideea fundamentală spusă de Cioloş prima oară când a venit la guvernare nu trebuie uitată: suntem un guvern interimar pentru a pregăti alegeri parlamentare şi vom reveni la un guvern politic".

Citește și: Ei sunt românii care-și vând nunta pe OLX

Profesorul Marian Munteanu a explicat cum vede noua taxă pentru televiziuni, pe care a pus-o pe seama lipsei unei filozofii fiscale a Guvernului Cioloş.

"Sunt de acord cu privire la faptul că în clasa politică sunt oameni capabili, de toată isprava. Problema e mult mai gravă, toată construcţia aparatului administrativ e foarte toxică şi distructivă, nu doar din cauza faptului că valorile scăzute domină.

În orice stat civilizat trebuie să existe o filozofie fiscală. O lume normală gândeşte astfel încât ca taxele să aducă ceva chiar şi celor care le plătesc. În România instrumentul fiscal apare ca o soluţie rapidă...s-a întâmplat ceva rău, se bagă o taxă.

Citește și: Cum s-a ajuns la cea mai mare sinucidere în masă din istorie. Aproape 1000 de oameni și-au pus concomitent capăt vieții

Uitaţi-vă de unde a plecat FSN-ul: televiziunea e un instrument de manipulare, e folositoare doar pentru a manipula înainte de alegeri.

Zic că trebuie introdusă o nouă abordare, în care cetăţenii să fie implicaţi. Oamenii de multe ori nu cunosc tot ce se întâmplă. E adevărat că tv-urile se luptă pentru supravieţuire. Cinematografia trebuie ajutată, dar pentru a fi folosită în educaţie", spune Munteanu.

Profesorul Cosmin Popa a explicat că, din perspectiva sa, problema ţine de piaţa media din România.

Citește și: FINALUL VERII. ÎNCEPE CAMPANIA

"E o problemă legată de piaţa media, care e neonsolidată. Relaţia dintre politicieni şi media a fost profund dezechilibrată, au funcţionat TV-urile ca "măciuci". Dacă am fi avut o piaţă media consolidată, nu am fi avut această discuţie", a mai explicat acesta.

Analistul politic Vlad Nistor i-a răspuns profesorului Popa: "Cunosc foarte bine media din România. Nu cred că e o fractură între politicieni şi oamenii de media, din păcate, uneori, e o apropiere prea mare. Apropierea e în dauna politicienilor şi a oamenilor de media, deşi nu par să îşi dea seama.

Cred că România ar fi evoluat altfel dacă Realitatea TV, prima televiziune de ştiri, exista încă din 1990. Realitatea TV, sunteţi singurii din România care transmit informaţii utile cu privire la conflicte, la evoluţia globală...vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă n-ar mai exista această modalitate de a afla ce se întâmplă în jur?".

Marian Munteanu a conchis, explicând că, în viziunea sa, Guvernul a fost complet depăşit de situaţie, dovadă stând şi iniţiativa noii taxe TV.

"E limpede că guvernul a fost depăşit de complexitatea situaţiei şi nu mai am nicio aşteptare. Am discutat după numire cu diverşi politicieni: s-au purtat de parcă guvernul a apărut din cer şi nu ştiau nimic. Nu vreau decât ca Guvernul Cioloş să ne asigure că alegerile din decembrie vor fi corecte. Dacă se va întâmpla asta, în următorul Parlament lucrurile vor fi cu totul altfel.

Cred că există şi nişte construcţii noi care pot aduce plus valoare parlamentului şi poate şi datorită acestor presiuni, trebuie să ne dăm seama că ne ducem de râpă definitiv dacă nu se va

Deja văd sondaje bizare, văd tot felul de aranjamente. Am cerut ca tuturor partidelor care depun semnături să li se permită să aibă observatori în fiecare secţie de vot. Nu ni s-a răspuns încă. Nu ne faceţi nouă o favoare, ci cetăţenilor României, care se asigură că nu le va fi furat votul", a spus Munteanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.