Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce înseamnă cele 1.400.000 de semnături pentru PSD

Liviu Dragnea CEx PSD

Liviu Dragnea a anunțat miercuri într-o conferință de presă că partidul său a strâns 1.400.000 de semnături pentru susținerea guvernului și a programului de guvernare.

Cine știe cum se strâng tabelele de semnături pentru înscrierea în alegeri își poate face imediat o idee despre susținerea reală care se regăsește în aproape milionul și jumătate de semnături anunțat ieri de Liviu Dragnea. Iar dacă în legătură cu numărul real al participanților la protestele din Piața Victoriei au ieșit dezbateri, calculându-se după fel de fel de idei, precum câte persoane pot încăpea într-un metru pătrat, ei bine, niște semnături în niște cutii nu lasă loc de discuții. Ori le iei de bune, ori nu.

Câți oameni încap în Piața Victoriei

PSD a considerat necesar să contrabalanseze într-un fel știrile cu sutele de mii de protestatari iar soluția găsită este una de avarie. Dacă la început se vorbea despre mitinguri uriașe de susținere, iată că acestea s-au transformat în niște simple tabele cu semnături.

Pe de-o parte, este de înțeles teama PSD de a nu părea fără reacție pe acest subiect. Mitingul de la Cotroceni, neasumat oficial, are la bază aceeași logică. Dar aceste semnături sunt asumate și anunțate într-o conferință de presă chiar de către președinte PSD. De ce strângerea semnăturilor reprezintă o contradicție?

Social-democrații au declarat adesea pe parcursul scandalului OUG 13 că nu au niciun motiv să renunțe la guvernare și nici măcar să schimbe guvernul, deoarece legitimitatea lor supremă le-a fost dată de către români prin vot. Complet adevărat. Dar dacă votul din 11 decembrie reprezintă legitimitatea supremă a PSD, aceste semnături ce rost mai au?

Un mega protest la București al PSD nu le era favorabil. Din punct de vedere al resurselor consumate ar fi însemnat un efort uriaș care nu ar fi adus cine știe ce beneficii la capitolul imagine. Îmi vine greu să cred că social-democrații ar fi reușit să umple, spre exemplu, Piața Victoriei. Și nicidecum pe motiv că PSD suferă la capitolul organizare. Doar că un miting al oricărui partid din România, cu 30. 000 de oameni, ar fi un succes răsunător. Și cu toate astea, e distanță mare până la cei 150. 000 de mii strânși în Piața Victoriei.

Ce trebuia să facă PSD?

În loc să își pună membrii de partid la treabă pentru completarea acestor tabele de semnături sau să anunțe mega-mitinguri, PSD ar fi trebuit să rămână consecvent în declarația cu legitimitatea obținută în urma votului din 11 decembrie și să se axeze într-un final pe implementarea programului de guvernare și pe evitarea altor gafe de proporții. O comunicare simplă și de bun simț făcea mai mult bine decât un miting sau niște tabele. Altfel, aceste semnături nu înseamnă nimic altceva decât mai multe nopți pierdute de către membrii de la baza partidului și mai multe baze de date folosite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.