Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce înseamnă să faci opoziție în Parlament

Inquam Photos / Octav Ganea
Parlament

Pentru PNL, opoziție înseamnă să supraviețuiești cumva până ajungi din nou la putere. În USR nu se știe clar ce înseamnă opoziție, dar se lucrează la determinarea spațiului de soluții al acestei probleme. Pentru PMP opoziție este ce zice dl Băsescu că este. Pentru noi, ceilalți, m-am gândit la o descriere a funcțiilor opoziției în regimuri politice normale.

Opoziția trebuie să ofere o alternativă

Opoziția actuală este relativ dedicată să ne explice de ce PSD este câh. Este drept că nu ține întotdeauna pasul cu social-democrații, uneori mai reacționează abia a doua zi, dar măcar reacționează.

Citiți și: Ceața războiului și noua guvernare PSD

Problema este că partidele din opoziție, în orice moment, ar trebui să ne arate cum ar fi făcut ei altfel. Aici, din nefericire, sunt cu totul depășite.

Citiți și: Ce cred partidele despre (pragul pentru) abuzul în serviciu

Opoziția trebuie să construiască împreună cu colegii

Unul dintre rolurile Opoziției este să lupte pentru ca propunerile Puterii să mai cadă din când în când la vot. Sau ca proiectele proprii să treacă și să devină legi. Pentru asta trebuie să se alieze cu… surpriză… parlamentari ai puterii.

Opoziția nu prea are inițiative cu care să defileze și nici alternative clare la propunerile PSD-ALDE. Ca atare, lipsește baza unei alianțe cu parlamentari ai puterii.

Mai mult, și când se aliază, opoziția se comportă ca și cum ar ceda unui impuls vicios. A circulat prin mediile sociale o fotografie cu inițiatori USR și PSD ai unei legi cu conținut social. O doamnă parlamentar USR, semnatară a inițiativei nu a vrut să apară în acea poză… pentru că PSD.

Opoziția trebuie să tragă preșul electoral de sub picioarele Puterii.

Atât din motive de echilibru politic, cât și din motive egoiste, Opoziția trebuie să se adreseze electoratului moderat al părții adverse. Pentru fiecare inițiativă discutabilă ea trebuie să arate alegătorilor Puterii mai mult decât oricui de ce nu este o idee bună și ce consecințe negative vor apărea.

Astfel, Opoziția crește șansele ca Puterea însăși să renunțe la inițiativele cele mai discutabile. În plus, atrage noi alegători în propria tabără.

Aici, Opoziția face exact invers. USR este confortabil cu 3,75% la ultimele alegeri parțiale locale iar PNL pare că vrea să se limiteze la electoratul ultraconservator.

Citiți și:

Opoziția trebuie să își țină mobilizat electoratul

Teoretic, asta se face și acum. Liderii Opoziției ies în public la TV sau în mediile sociale și spun că ei sunt buni și ăilalți răi. Problema este că mobilizarea ar trebui să intervină după punctele de mai sus. Dacă alegătorul știe cine ești și ce vrei, dacă ai lărgit baza de votanți potențiali, mobilizare se poate face și în anul electoral.

*

În opinia mea, toate problemele de mai sus, dincolo de lipsa de organizare, vin din lipsa de identitate. Dacă nu știi cine ești, atunci nu știi să fii o alternativă, nu știi care sunt compromisurile onorabile în Parlament și nu știi ce să spui electoratului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.