Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce joc fac unionistii de la București?

captura video
incidente guvern

Marșul unionist de azi care s-a soldat cu ciocniri între manifestanți și jandarmi provoacă o emoție în rândul multor români. Aceeași emoție o provoacă și peste Prut. Doar că în Republica Moldova efectele sunt altele. Ce se întâmplă acum în București nu face altceva decât să îi dea apă la moară liderului Igor Dodon, primul clasat în lupta pentru președinție. Dodon cere scoaterea unionismului în afara legii, luptă pentru ruperea Acordului de Asociere al Moldovei cu UE și intrarea țării în Uniunea Euro Asiatică. Una din tezele principale ale lui Dodon a fost promovarea fricilor mai vechi ”Jandarmul Român care îl bate pe moldovean”.

Înainte cu doar 8 zile de alegeri, incidentele din România îi dau prilejul liderului moldovean să  spună: uite nici autoritățile din România nu vor unirea.

Reacția jandarmilor a fost prostească și nu a făcut altceva decât să amplifice emoția. Provocatorii care au fost aduși la miting pentru a crea incidentele din stradă, probabil sunt aceeași oameni, din galeriile de fotbal, care pentru câteva sute de lei merg să demonstreze. Autoritățile au acționat prost.

Cât privește organizatorii mitingului, aici avem un fenomen extrem de ciudat. George Simion s-a remarcat în ultimii ani cu activitate intensă pe acest subiect, promovarea Unirii. Discursul său este extrem de radical.. Ai zice că vrea să  facă Unirea cu forța .  Manifestă o presiune constantă pe autorități.Cerințele de astăzi sunt la fel de radicale: ”Solicitam premierului și președinților partidelor care se vor înscrie în cursa electorala să-și asume reunirea națională printr-o declarație a Legislativului, în sesiunea viitoare, și asumarea proiectului reunificării ca proiect de tara, cu toți pașii care decurg prin aceasta: interconectare energetica, unificare monetară, spațiu mediatic comun", a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Momentele alese de către liderul Acțiunii 2012 sunt de fiecare dată prost alese.  Ai putea spune că de fiecare dată acționează nu în interesul Unirii, ci în interesele celor care nu vor acest lucru. A avut manifestații și în Chișinău, exact în momentele foarte tensionate, când Moldova avea nevoie de stabilitate, când fostul guvern a picat, când țara era într-o criză instituțională, Simion convoca mitinguri și marșuri.

Nu cred că liderul Acțiunii 2012 nu cunoaște care este starea de spirit a Moldovei. Nu cred că nu știe că peste Prut doar o minoritate își dorește Unirea și că astfel de acțiuni în loc să ajute fenomenul unionist, nu fac altceva decât să îl decredibilizeze. Acțiunile de acest tip nu creează decât instabilitate și îi dau lui Dodon prilejul de a-și mobiliza electoratul. Probabil în aceste momente, rușii stau și își zâmbesc în barbă. Uneori nu trebuie să miște prea mult. Alții le fac jocul. Conștient sau inconștient.

În tot acest timp, în Transnistria trupele militare și-au mărit numărul exercițiilor militare, se fac trageri de artilerie și simulări de respingere a unor trupe imaginare.

Dacă suntem unioniști, atunci hai să judecăm un pic când și cum promovăm Unirea. Dacă nu, atunci mai ușor cu pianul pe scări...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.