Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce l-a scos pe Coldea din Silenzio Stampa

twitter.com
Florian Coldea

Interviul dat de fostul director adjunct SRI, Florian Coldea, a creat un viu interes. La câteva ore după publicare, puteai să citești comentarii, analize, poziționări ale diverșilor analiști, ziariști, influenceri, etc. Comentatorii s-au poziționat față de Coldea în funcție de raportarea lor curentă la tema justiției. Mai vocală a fost tabăra anti-DNA, anti-SRI, acuzatorii binomului, care au încercat să desființeze aproape în totalitate declarațiile fostului director operativ.

Apariția unui interviu a unui șef de serviciu secret la scurt timp după ce acesta a trecut în rezervă este un lucru destul de ciudat. De obicei, în democrațiile din vest, aceștia preferă să rămână în umbră și rareori ies în lumina reflectoarelor.

Atacurile din ultima vreme la adresa SRI l-au avut ca țintă principală pe fostul director adjunct. În ultimile luni, după plecarea lui Ghiță, au fost aruncate pe piață o grămadă de acuzații. Unele mai credibile, altele mai puțin credibile. Acuzațiile fostului colonel Dragomir, prezentat ca adjunct al lui Coldea, au început să fie prezentate, reluate, rostogolite, astfel încât s-a ajuns la un efect de credibilizare a spuselor acestuia, doar prin multitudinea știrilor. S-a mers exact pe procedura clasică de manipulare: o minciună spusă de 1000 de ori devine adevăr. Un om care a orchestrat scandalul Black Cube, cu probleme penale a ajuns să facă un damage serios imaginii SRI.

Dacă analizăm interviul, putem observa că adeseori, fostul director invocă comunicarea oficială a serviciului din ultima perioadă. Coldea nu vorbește de capul lui. Există cel puțin un acord tacit al actualei conduceri. Niciun cadru SRI, niciun profesor la Colegiul Național Mihai Viteazu nu iese să vorbească public, despre probleme de acest gen, fără să aibă cel puțin un acord verbal al unui superior.

Probabil, din cauza atacurilor ce prejudiciază imaginea SRI, actuala conducere, a ajuns la concluzia că e mai bine ca Florian Coldea să reacționeze.

Ce ne spune în interviu Florian Coldea poate fi analizat dintr-o mie de unghiuri. Deși Coldea folosește un limbaj de lemn, cazon, fiecare pasaj din acest interviu poate fi întors pe o mie de fețe. Este normală atitudinea acestuia și cred că nimeni nu se aștepta la alte răspunsuri. Avem întrebări și răspunsuri pe toate zonele în care existau suspiciuni, semne de întrebare. De la ascultări ilegale și rechizitorii scrise de SRI și până la acoperiții din presă și politică. Coldea a vrut să demonteze toate atacurile care s-au dat la adresa lui și a serviciului. A încercat să arate că serviciul a acționat corect în limitele legale. Acolo unde nu a putut să intre în detalii sau există lumini și umbre, s-a ascuns în spatele frazei ”ma păstrez în limitele regulii de aur în intelligence, adicăn-am sa confirm si nici n-am sa infirm ”

Interviul nu va schimba foarte mult percepția oamenilor. Există deja o paranoia în România. Cetățeni care nu au nicio treabă cu siguranța națională, oameni corecți, se tem de SRI. De-a lungul timpului trusturile de presă care s-au luptat și cu SRI și cu DNA și-au făcut bine treaba și au propagat și întreținut această atmosferă. Le-a fost foarte ușor, după ce în anii dictaturii ceaușiste ne speriam și de umbra noastră. Revenind, nu cred că interviul va schimba foarte mult percepția. Susținătorii SRI vor rămâne pe poziție, cei care se luptă cu ”binomul” vor continua să creadă ce vor.

Cred însă, că la acest moment Coldea a vrut să transmită faptul că nu se va lăsa și va fi activ, va juca în continuare pe scenă. Deși pare defensiv în interviu, asta și pentru că a vrut să demonteze toate atacurile, Coldea ne transmite pe final că este un ”rezervist, activ”. Poate fi un semnal pentru cei din spatele lui Dragomir, poate fi un semnal pentru Ghiță , căruia îi transmite că face greșeli în continuare, poate fi un semnal și pentru foștii parteneri din serviciu.

Va fi interesant să urmărim și evenimentele viitoare. Mai ales că poate exista și scenariul în care SRI a aflat că se pregătesc noi atacuri și au decis că acum e momentul să îl scoată pe Coldea din silenzio stampa, tocmai pentru a-l putea poziționa strategic, pentru perioada care va veni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.