Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CE lansează o ofensivă socială care să constituie un semnal în faţa ascensiunii euroscepticilor

Comisia Europeana

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de iniţiative pentru relansarea Europei sociale, în dorinţa de a transmite un puternic semnal în faţa ascensiunii euroscepticilor şi a populiştilor, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale franceze, informează AFP. După izbucnirea crizei financiare, în 2007, dosarul social a fost oarecum marginalizat de Bruxelles. Însă de la instalarea sa în fruntea executivului european, la sfârşitul lui 2014, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu încetează să insiste pe acest subiect.

'Vreau să pun priorităţile sociale în centrul muncii în Europa, acolo unde ele trebuie să fie', a declarat Juncker, citat într-un comunicat. Fostul premier al Luxemburgului intenţionează să răspundă astfel provocării anti-UE, resimţită cu acuitate mai ales după victoria susţinătorilor ieşirii Marii Britanii din UE, la referendumul din iunie 2016. În acest sens, Brexitul ar putea constitui o oportunitate pentru a readuce socialul în inima acţiunii europene, Londra opunându-se mereu unei prea mari implicări a UE în acest domeniu.

Pentru a deschide acest 'şantier', Comisia Europeană a publicat 'un soclu european de drepturi sociale', unde sunt enumerate 20 de principii menite să răspundă marilor provocări ale secolului XXI-lea, precum mondializarea, îmbătrânirea populaţiei şi digitalizarea, care au bulversat echilibrele în UE. Această 'hartă' cu marile principii neconstrângătoare este concepută pentru început pentru cele 19 ţări din zona euro, dar ar putea fi aplicată pentru toate statele membre ale UE.

În paralel, Comisia Europeană face o serie de propoziţii legislative concrete, pentru a concilia mai bine munca, perioada de concediu parental şi paternal, precum şi îngrijirea părinţilor în vârstă. Ideea generală este de a creşte posibilităţile pentru oameni de a-şi asuma responsabilităţile parentale şi, prin ricoşeu, de a ameliora situaţia pe piaţa muncii pentru femei, în general mai solicitate decât partenerii lor de viaţă în ceea ce priveşte îngrijirea copiilor.

Aceste propuneri mai trebuie discutate şi poate iniţiate amendamente înainte de a fi aprobate de Consiliu (ce reprezintă statele membre) şi de Parlamentul European. Textul executivului european instaurează în primul rând un nou drept pentru părinţi de a lua un concediu de 10 zile de muncă în jurul zilei în care li se naşte copilul. Aceste zece zile nelucrate vor fi remunerate la nivelul concediilor medicale, stipulează Comisia Europeană în text.

Ea propune, de asemenea, extinderea posibilităţii de a lua un concediu parental de patru luni pentru îngrijirea copiilor până când aceştia împlinesc 12 ani (deocamdată, acest concediu nu mai poate fi luat după ce copiii împlinesc 8 ani). Acest concediu parental devine un drept individual pentru mame şi pentru taţi (fără să fie vorba de un transfer de patru luni pentru alt părinte), puternică incitare pentru bărbaţi de a recurge la acest drept, notează Comisia, conform Agerpres.

Pentru prima dată este de asemenea stabilită posibilitatea de a lua un concediu de 5 zile pe an în cazul îmbolnăvirii unui apropiat: un răspuns direct la îmbătrânirea populaţiei, unde tot mai multe persoane active sunt solicitate să aibă grijă de părinţii lor în vârstă şi suferinzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.