Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce le-a spus şeful CJ Harghita procurorilor DNA: 'Sunt dator'

DNA

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost audiat luni, pentru prima dată, în procesul în care este acuzat de DNA de fapte de corupţie, el afirmând că se bucură că are ocazia ca, după trei ani, să poată da explicaţii locuitorilor judeţului faţă de acuzaţiile care i se aduc. După ce judecătorul a respins mai multe cereri ale avocaţilor privind amânarea cauzei sau sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, s-a trecut la audierea preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Acesta i-a spus judecătorului că este dator faţă de locuitorii judeţului să dea explicaţii faţă de acuzaţiile care i se aduc şi că se bucură că are această posibilitate. Borboly Csaba a explicat, în timpul audierii, care este procedura de lucru în cadrul Consiliului Judeţean, menţionând că a delegat atribuţiile privind drumurile judeţene unuia dintre vicepreşedinţi, Sofalvi Laszlo, inculpat în dosar, şi că el s-a concentrat pe atragerea de fonduri pentru bugetul judeţului, în special pentru asfaltarea de drumuri. "În privinţa drumurilor judeţene nu am avut atribuţii privind verificarea lucrărilor, comunicarea cu proiectantul, executantul, dirigintele de şantier, nu am făcut parte din comisiile de recepţie a lucrărilor, iar cu partea tehnică nu am avut nicio atribuţie. În 2008-2012 întotdeauna m-am bazat pe specialiştii Consiliului Judeţean, am luat decizii la propunerea specialiştilor şi alocările de sume pentru un tronson de drum veneau din partea direcţiei de specialitate. Iniţierea proiectelor de hotărâri CJ era făcută de structurile de resort, prin vicepreşedinte. Precizez că nu am refuzat niciodată o astfel de propunere şi că am considerat că totul se desfăşoară legal, apreciind că sarcina principală era atragerea de fonduri pentru buget, în special pe linia construcţiei de drumuri", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

După audierea pe chestiuni generale, unul dintre avocaţi a solicitat ca procesul să fie amânat, iar audierea privind situaţia de fapt să se facă la termenul următor, ţinând cont că şedinţa începuse la prânz. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 24 octombrie. La terminarea şedinţei, apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan, a explicat presei că solicitarea privind sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, respinsă de judecător, se referă la o directivă la nivelul UE, privind drepturile celui acuzat, despre care susţine că nu a fost transpusă corect în România. "Este vorba despre situaţia unui acuzat, căruia trebuie să i se comunice în cel mai scurt timp informaţia sau acuzaţia de manieră detaliată. Şi acolo, această chestiune spune aşa, că dacă intervin elemente relevante în cursul judecării, cum este situaţia respectivă, trebuie ca să îi fie recomunicată acuzaţia. Or, în momentul în care s-a modificat cadrul legislativ şi avem o altă definiţie a abuzului în serviciu după decizia Curţii Constituţionale, nouă ni se pare firesc şi normal ca acuzarea să facă lucrul acesta, să ne prezinte acuzaţia raportat la decizia CCR", a spus avocatul Sergiu Bogdan.

Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - 3 acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă. Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece procesul continuă, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.