Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce mistere poate rezolva știința în 2016

terra

Trei experţi au elaborat o listă de mistere ştiinţifice care ar putea fi rezolvate în acest an, precum şi modul în care vor fi găsite răspunsurile, potrivit Mediafax.

1. Există viaţă pe Marte sau pe alte planete ale Sistemului Solar?

Cercetătorii sunt de părere că dacă pe o planetă există apă, atunci există şi forme de viaţă, fie ele mai mult sau mai puţin evoluate. De curând, NASA a anunţat că au fost descoperite dovezi spectrale ale prezenţei sărurilor hidratate pe Marte. Există numeroase implicaţii ale existenţei apei pe Marte, deoarece orice depozit de apă lichidă duce la o creştere considerabilă a posibilităţii ca microbii să fie prezenţi la suprafaţa acestei planete. În plus, pentru viitoarele echipaje de astronauţi care ar ajunge pe Marte, identificarea proviziilor de apă, la mică adâncime sub scoarţă, i-ar ajuta să trăiască pe planetă pe baza unor rezerve locale. În 2016, sonda Juno va încerca să descopere dacă există apă pe Jupiter.

2. Ce este materia întunecată?

Cercetătorii sunt de părere că materia întunecată pare a fi pretutindeni în Univers, procentul acesteia fiind de cinci ori mai mare decât al materiei vizibile. Dar oamenii de ştiinţă au în prezent doar dovezi indirecte privind materia întunecată. Până când cercetătorii vor putea face o măsurare mai directă a acesteia, ei nu vor şti sigur ce este şi cum se potriveşte cu modelul standard al fizicii particulelor. Experimente dedicate, cum ar fi Large experiment Underground Xenon (Lux), ating noi niveluri de precizie.

3. Ar putea descoperirea unei noi particule să dezvăluie o dimensiune ascunsă?

Large Hadron Collider (LHC) a rezolvat deja unul dintre mistere cu descoperirea bosonului Higgs în 2012. Anul trecut, LHC a început după câţiva ani de upgrade-uri o nouă cercetare la nivelul protonilor. Primele experimente au relevat un indiciu al unei noi particule, care ar putea fi semnul de "super-simetrie". Super-simetria este importantă deoarece aceasta ar putea explica multe mistere fundamentale ale fizicii, cum ar fi ce este materia întunecată sau modul în care legile fizicii par să producă lumea din jurul nostru. Noua particulă ar putea fi, de asemenea, un semn al unei dimensiuni ascunse, un al doilea boson Higgs.

Vezi si: Sex si bataie in biroul primarului. Detalii halucinante din relatia lui Nichita cu amanta

Vezi si: Putin va fi înlocuit cu un cleptocrat?

Vezi si: Alerta in Romania.SRI e cu ochii pe ei dupa ce mai multi agenti au fost convertiti

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.