Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce ne spun cazurile Blaga, Ponta, Ghiță, Băsescu și Udrea

www.cmawebline.org
corruption coruptie

Hotnews:

Ultimele dosare cu Blaga, Ponta, Ghita, Basescu si Udrea au ca numitor comun modul de finantare al campaniei electorale, suspectat de procurori a fi corupt. Admitand ca toate partidele se finanteaza cu bani negri, fostul presedinte a fost profet in tara lui cand, in urma cu un an, a decretat: "Nu există partid care să fie curat. Candidaţii nu prea au fost cei care s-au ocupat de finanţare, dar candidaţii au responsabilitatea lor morală". Mecanismul era pe cat de banal, pe atat de distrugator pentru intreaga societate.
Anumite companii varsa bani negri in conturile partidelor sau ale candidatilor. Daca sunt firme private, isi recupereaza investitia din contractele cu statul primite cadou dupa campanie. Daca sunt de stat, finantarea campaniilor reprezinta pretul platit de directorasi pentru a ramane in functie.
O parte din banii colectati in campanie intrau direct in buzunarele politicienilor, nefiind totusi platiti cu chitanta sau martori. Circula legenda ca unii lideri de partid au fugit acasa cu banii de campanie. Dupa unii, striga finantatorii in gura mare. Acest mecanism corupt genereaza apoi coruptie in lant, distorsioneaza intreaga societate. In primul rand, accesul la resurse se face preferential, doar anumite firme castiga contracte cu statul.
Apoi, decizia politica ajunge captiva unui grup restrans pentru care trebuie sa lucreze in contul banilor negri primiti in campanie. Puterea nu se mai exercita in numele binelui comun, ci spre beneficiul unei nomenclaturi pe care o puteti numi de acum mafie politico-economica. Costurile pentru societate sunt enorme. Asa se nasc investitiile inutile, prost executate sau facute doar pe hartie.
Politicienii prind, la randul lor, gustul banilor procurati usor, intra in caruselul spagii si devin prizonierul lor. In aceasta hora nebuna s-a prins, in ultimii 25 de ani, aproape toata clasa politica. Cu mici exceptii, toti s-au murdarit cu bani negri: politicieni, firme private si de stat, consultanti politici, analisti, ziaristi.
L-am auzit pe fostul presedinte, Traian Basescu, acelasi care infierase finantarile ilegale,  foarte indignat la un post de televiziune ca procurorii si-au bagat nasul in treaba asta din moment ce toate partidele procedau la fel. Or, tocmai asta e marea problema. Cancerul a cuprins practic intreg sistemul politic, iar acest cerc vicios trebuia cumva spart. Curatenia nu se poate face printr-o amnistie generala, stergand cu buretele un trecut infractional generalizat, facand legi mai bune si sperand ca aceeasi politicieni corupti se vor comporta ca niste sfinti de maine incolo. Nu o vor face, dimpotriva. Se zbat sa supravietuiasca, sa faca mai departe asa cum s-au invatat. Sfasie, murdaresc, ataca, musca si injura pe toti toti cei care le ameninta ecosistemul.

Ziarul Financiar:

În presă şi pe pieţe se discută din ce în ce mai mult despre salvarea Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, ceea ce pune sub presiune nu doar instituţia de credit, ci şi alte companii nemţeşti şi chiar Berlinul.
Ceea ce se speculează acum despre băncile germane rezonează ca dramatism şi intensitate cu ce s-a spus despre posibilele crize din sistemul bancar Italian şi cel portughez. Iar de orice situaţie dramatică se găseşte cineva care să profite.
Unii cer direct salvarea Deutsche Bank, sugerând că dacă nu se intervine imediat, mai târziu va fi prea târziu şi urmările vor fi dezastruoase pentru Deutsche şi pentru întregul sistem bancar european, ba chiar şi pentru economia germană. Alţii fac planuri teoretice de salvare sau se mulţumesc să spună că orice discuţie despre salvarea Deutsche Bank este deocamdată prematură. Oricare ar fi situaţia reală a băncii germane, cert este că toate aceste discuţii îi fac rău, spre bucuria „hoitarilor“. După cum scrie Financial Times, fondurile de hedging Marshall Wace, Highfields Capital Management şi Discovery – fonduri vulturi – şi-au construit poziţii mari “short”, pariind contra Deutsche în anticiparea continuării scăderii preţului acţiunilor. În acest context, în presa germană se zvoneşte că guvernul de la Berlin şi autorităţile de acolo pregătesc un plan de salvare a Deutsche Bank pentru cazul în care banca nu va putea strânge singură capitalul necesar pentru plata costurilor multiplelor litigii în care este implicată. Aşa scrie săptămânalul Die Zeit, care ar fi văzut draftul planului respectiv. Proiectul prevede ca Deutsche Bank să poată vinde active altor bănci la preţuri care să reducă presiunile şi care să nu pună în spatele creditorului o povară suplimentară, notează Reuters. În caz de extremă urgenţă, guvernul german s-ar putea oferi să achiziţioneze o participaţie directă de 25% la Deutsche. Die Zeit nu a precizat de unde are informaţiile. Un purtător de cuvânt al bancii a negat zvonurile.
Cei care au investit în Deutsche, angajaţii de acolo şi chiar Berlinul au toate motivele să se îngrijoreze. Banca este implicată în aproximativ 7.800 de litigii în diferite ţări. În SUA este ameninţată cu o amendă uriaşă, de 14 miliarde de dolari. Deutsche are bani puşi deoparte pentru cheltuielile cu litigiile, dar nu atât de mulţi. Reputaţia globală şi valoarea bancii au avut mult de suferit în ultimii ani. Cotaţiile acţiunilor au scăzut cu 90% din 2009, iar în prezent sunt la cele mai scăzute niveluri din istorie. O acţiune Deutsche costă cam 10 euro, scrie Deutsche Welle.
Capitalizarea de piaţă, de 14 miliarde de euro, plasează banca pe locul 78 la nivel global, undeva între bănci din Malaezia şi Brazilia. Acţiunile bancii au fost excluse recent din indicele Eurostoxx 50 al celor mai mari companii europene din cauza lipsei de valoare. În prezent, acţiunile Deutsche sunt un chilipir pentru investitori însă nu mulţi ar fi dispuşi să le cumpere. Banca are sub administrare active de1.700 miliarde de dolari. Dacă o astfel de instituţie o ia în jos, şocurile vor ajunge departe. Deutsche Bank este un jucător important în sistemul financiar mondial, fiind considerată de FMI şi de alte organizaţii o instituţie cu importanţă sistemică. Colapsul băncii ar putea aduce o nouă criză financiară globală.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.