Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce nu s-a spus despre noua Lege Big Brother: Detaliile strecurate în text

big brother

Legea privind durata maxima de pastrare a datelor de trafic a fost adoptata miercuri de Camera Deputatilor, dupa ce la inceputul lunii a trecut si de Senat.

Este vorba despre faimoasa lege “Big Brother” care reglementeaza modul in care autoritatile pot avea acces la datele cu caracter personal ale romanilor din domeniul comunicatiilor electronice.

Citește și: Masurile Big Brother devin realitate

Actul adoptat miercuri de Parlament, de fapt o modificare a legii 506/2004 privind prelucrarea datelor personale, precizeaza ca datele de trafic ale abonatilor si utilizatorilor serviciilor de telefonie si internet trebuie sterse sau facute anonime in cel mult 3 ani.

De asemenea, se reglementeaza modul in care autoritatile au acces la astfel de informatii. Mai precis, conform noii legi, "La solicitarea instantelor de judecata sau la solicitarea organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pun la dispozitia acestora, de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare, in conformitate cu prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal”.

Citește și: Legea Big Brother, aprobata de juristii Camerei Deputatilor

Ca un detaliu inedit, aceste solicitari pot fi transmise si in format electronic, cu conditia sa fie insotite de "semnatura electronica extinsa bazata pe un certificat calificat".

Legea prevede si conditiile in care datele electronice trebuie pastrate mai mult de 3 ani, si anume atunci cand autoritatile fac o notificare in acest sens, datele fiind necesare „in cadrul investigatiilor pentru combaterea infractiunilor sau in domeniul apararii si securitatii nationale”. Chiar si asa, exista o limita: „nu mai mult de cinci ani de la data solicitarii sau, dupa caz, pana la pronuntarea unei hotarari definitive a instantei de judecata", este explicat in proiectul de act normativ aprobat.”

Citește și: Nici măcar Traian Băsescu n-a spus asta despre Victor Ponta: Stelian Tănase e DEZLĂNȚUIT

Pentru a intra in vigoare, legea mai trebuie sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis. In mai, dupa ce Legea Securitatii Cibernetice a fost declarata neconstitutionala, seful statului s-a consultat cu partidele parlamentare privind adoptarea unui nou act in acest sens.

Atat Iohannis, cat si sefii de partide, au ajuns atunci la un consens privind prevederile care se regasesc in actul votat miercuri de deputati. Pe de alta parte, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a lasat de inteles joi ca legea ar putea totusi sa fie respinsa de seful statului.

Citește și: UNIC în lume! Cum își plătește Florentin Pandele antrenorul de la FC Voluntari: I-a dat loc de veci

Este al treilea act de acest fel adoptata in Romania. Prima dintre ele, Legea 82/2012, a fost declarata neconstitutionala in iulie 2014. Ea prevedea stocarea datelor doar pentru 6 luni, dar nu obliga autoritatile sa aiba si aprobarea unui judecator pentru accesul la aceste date.

In luna decembrie a anului trecut, Guvernul a initiat o a doua lege, cea a securitatii cibernetice, care a fost declarata neconstitutionala de catre CCR la o luna dupa adoptare, in urma unei contestatii a Opozitiei. Legea "Big Brother 2" prevedea crearea unui “Sistem National de Securitate Cibernetica”, dar nu si necesitatea unui control judecatoresc inainte de accesarea datelor de catre autoritati.

Citește și: Înainte de Congresul PSD, Adrian Năstase a reprimit o funcție importantă

Ca urmare, in luna mai presedintele si sefii partidelor s-au intalnit si au cazut la un acord asupra celei de-a treia forme a legii. Cea mai importanta prevedere a acesteia, potrivit Administratiei Prezidentiale, este ca "nimeni nu poate avea acces la datele personale ale cuiva fara acordul unui judecator". Proiectul a fost semnat de Victor Ponta, Alina Gorghiu, Kelemen Hunor, Varujan Pambuccian, Daniel Constantin, Gabriel Oprea si Vasile Blaga, deci teoretic nu ar trebui sa existe nicio opozitie la el, anunță PRO TV.

Citește și: Bătaie mare în PNL pe scaunul lui Klaus Iohannis

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.