Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce putem învăța de la naziștii americani?

Lima Charlie News
neo nazisti charlottesville

Pentru cei ce nu v-ați uitat la știrile internaționale - vreau să spun ca titlul nu este o glumă, o metaforă sau o hiperbolă. Naziști americani au defilat cu torțe în Charlottesville, Virginia. Au purtat drapele cu svastici și au efectuat salutul nazist în cadrul unei serii de mitinguri și marșuri sub deviza „Uniți dreapta”. Alături de ei, membri Ku Kulx Klan în uniforme și alți rasiști declarați.

Unul dintre aceștia, mai furios sau mai slab de înger, a intrat cu mașina în conta-manifestanți omorând o femeie.

Oficial marșurile au avut ca scop protejarea unei statui a lui Robert E Lee, șeful armatei confederate sudiste în războiul civil. Pe substanță, multă lume consideră că dreapta extremă (alt-right, cum preferă ei să se numească) a fost incurajată de venirea la putere a lui Donald Trump. Chiar îș așa, primăia din Baltimore a dărâmat într-o singură noapte patru statui dedicate unor figuri sudiste din războiul rece într-o încercare de a preveni manifestații nedorite

Reacția lui Trump

Prima reacție a lui Trump a fost de a condamna în mod egal violența care s-a desfășurat „din mai multe părți”.

Declarația a fost aspru criticată din mai multe părți, inclusiv din propriul partid. În schimb David Duke, fost mare vrăjitor al KKK și susținător al lui Trump în campania electorală a fost încântat.

Ca să țină situația sun control , Trump a revenit după două zile cu o declarație care condamna explicit grupurile rasiste și naziste implicate.

Presiunea nu a dispărut cu totul, mulți comentatori și comici întrebându-se de ce a fost de nevoie de 48 de ore pentru un lucru atât de simplu precum condamnarea naziștilor. Au existat opinii conform cărora președintele nu părea prea entuziast sau convins de propria declarație scrisă.

Criticile au părut să se adeverească atunci când, răspunzând unor întrebări, Trump a reiterat că există oameni buni și oameni răi în ambele tabere care s-au aflat în stradă.

Această serie de declaratii au mărit distanța între Trump și republicanii din propriul partid și este posibil să funcționeze ca o nouă încurajare pentru extrema dreaptă.

Ce ne pasă nouă

Există lucruri e care le putem învăța din problemele americanilor. Pentru asta trebuie să ne uităm însă, mai atent, la caracterul lui Trump. Președintele SUA nu este antisemit și deci, nu este nazist. Fiica sa Ivanka s-a convertit la religia mozaică pentru a se căsători cu Jared Kushner, care este evreu. Împreună , cei doi sunt unul din polii de putere din Casa Albă.

Nu există nici dovezi definitive că ar fi rasist. Da, Donald Trump a avut acțiuni discriminatorii atât în afaceri cât și în politică. Dar de fiecare dată au existat motive financiare sau electorale. Cel mai probabil, pentru Trump, banii și faima nu au culoare.

Observând acest lucru încă din timpul campaniei electorale, unii susținători au minimalizat riscul. Trump se folosește de rasiști ca alți politicieni, au sperat ei, dar nu este unul de-al lor. Evenimentele recente au arătat că rasismul interior al lui Trump – sau lipsa lui – contează mai puțin decât comportamentele.

Realitatea este că se poate vedea o alianță de facto între Trump și rasiști. Rasiștii l-au votat, după vot au prin curaj și, în schimb, Trump îi acoperă cât poate.

În felul său haotic, Trump este un adept al politicilor radicale, nu un extremist violent. Dar asta nu îl împiedică să fie un purtător al extremismului, un aducător de extremiști.

Acest mecanism se poate vedea și în România în ambele părți ale spectrului. La dreapta, Coaliția pentru Familie adăpostește și legitimează persoane cu simpatii legionare recunoscute. La stânga Critic Atac și Demos găzduiesc și tolerează simpatizanți ai regimului criminal al președintelui venezuelan Maduro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.