Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce să așteptăm de la alegerile federale din Germania

Wikipedia

La finalul acestei luni vor avea loc alegerile pentru Parlamentul federal din Germania. Sondajele ne permit tragerea unor concluzii încă de pe acum.

Cine va câștiga alegerile

Sondajele anunță o victorie covârșitoare a CDU/CSU (creștin-democrați cancelarului Angela Merkel), urmați de SPD (social-democrații lui Martin Schulz).

Este adevărat că în anul acesta sondajele au avut dificultăți în a prezice realitatea. Consumatorul de date s-ar putea întreba dacă mai poți să ai încredere în ele.

În primul rând merită menționat că acest eșec predictiv este relativ. În SUA, dl Trump chiar a pierdut votul popular așa cum sugerau datele. A pierdut la o diferență de 2,1% față de 1,8 cât sugera modelul RealClear Politics sau 3,1 cât sugera Fivethirtyeigt.

Citiți și: Părerea experților: Cine va câștiga alegerile din SUA

Brexitul a fost un eșec dar până la alegerile ce au urmat cel puțin Yougov a fost capabil să producă un model care a anticipat pierderea de voturi suferită de Conservatori.

Citiți și: Alegeri anticipate în Marea Britanie: Care sunt consecințele

Al doilea motiv pentru care nu trebuie să fim la fel de preocupați de soarta alegerilor germane este că diferențele dintre tabere sunt mult mai mari în Germania față de ce aveam în SUA sau la Brexit.

content-image

(Sursa)

În sfârșit, Germania are o altă relație cu extrema dreaptă decât restul lumii occidentale datorită moștenirii istorice. Nu spun aici că raportarea germană la trecut nu poate genera erori în sondare. Dar erorile vor fi probabil diferite de ale restului lumii, prin urmare criza (reală) a metodologiilor din alte părți nu se propagă automat la sondorii germani.

Conservatori versus extremiști

Nu a fost mereu evident că dna Merkel va câștiga atât de detașat pe cât spun actualele predicții. În 2015, după declarația conform căreia țara va primi până la un milion de refugiați, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreaptă) a urcat în sondaje preluând aparent alegători CDU/CSU.

În graficul de mai jos comparați linia neagră (CDU/CSU) cu cea bleu (AfD) ca să vedeți simetria.

content-image

(Sursa)

AfD decolează la finalul lui 2015, în plină criză a migrației și după discursul Angelei Merkel. Dar, pe măsură ce imigrația scade și migranții deja existenți nu provoacă haos, traiectoria partidului s-a stabilizat și, apoi a intrat pe un curs descendent. În momentul de față AfD este la limita pragului parlamentar de 5%.

Momentul Schulz

SPD a sperat la o victorie parlamentară vreme de câteva luni. Martin Schulz s-a lansat drept candidat al principalului partide de stânga și a atras voturi, o vreme, atât de la CDU/CSU cât și de la partidele care se bat pentru locul 3.

content-image

(Sursa)

Dar gloria sa este destul de scurtă și curând germanii se întorc în brațele protectoare ale Angelei Merkel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.