Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se ascunde în spatele controversatului Pilon II de Pensii

click.ro
pensie

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Ziarul Financiar:

Ca să nu avem discuţii/neînţelegeri: Pilonul II de Pensii, adică banii voştri administraţi privat, este bun.
Când te vei pensiona, te vei trezi cu o anumită sumă de bani, de care nu ştii, în funcţie de salariul pe care l-ai avut.
Cei mai mulţi dintre români nu ştiu că lunar 5,1% din salariul lor brut se duce într-unul din cele 7 fonduri administrate privat. La pensie, banii acumulaţi în decenii vă revin. Asta dacă statul nu schimbă sistemul, sau dacă fondurile vor rezista crizelor care vor veni.
În acest moment, cele 7 companii care vă administrează banii au pe mână active de 35 de miliarde de lei, pe baza contribuţiilor a 6,9 milioane de români. Din 2008 încoace, 28 de miliarde de lei au venit din contribuţii şi 6,9 miliarde de lei din câştigul acumulat în timp.
(...)
Cu aceşti bani, adică cu intrări lunare de 500-600 de milioane de lei, care cresc constant, se poate dezvolta o piaţă de capital care să fie o alternativă la finanţarea bancară. Este bine să avem o bursă care să poată să finanţeze companiile prin acţiuni sau obligaţiuni.
Deci, nu am nimic împotriva Pilonului II de Pensii.
Pe de altă parte, am părerile mele legate de modul în care se administrează banii, sau de modul cum se pune problema între pensia de la stat şi pensia privată.
Dacă ne uităm la Pilonul III, unde companiile trebuie să umble să-şi găsească clienţi, să-i convingă pe români să pună nişte bani pentru o pensie privată din proprie iniţiativă, nu prin lege, rezultatul este dezamăgitor. Sunt numai 200 de români care de bună voie şi-au pus banii în pensii private, faţă de 6,9 milioane la Pilonul II, acolo unde banii îţi sunt luaţi automat şi trimişi în Pilonul II.
Deci este mai greu să fii capitalist când trebuie să convingi pe cineva să-ţi încredinţeze nişte bani versus când eşti capitalist, dar banii vin de la sine, prin lege. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Sesiunea parlamentară de toamnă va fi marcată de încercarea coaliţiei de guvernare de a-şi păstra majoritatea în Parlament, în condiţiile în care, potrivit unor surse politice, Victor Ponta şi Daniel Constantin negociază cu mai mulţi parlamentari social-democraţi. PNL va trebui să demonstreze că face cu adevărat Opoziţie la PSD, în timp ce USR va trebuie să mai existe. UDMR va fi, din nou, şi la Putere, şi în Opoziţie
Teoretic, coaliţia PSD-ALDE nu-şi face griji că ar putea pierde fragila majoritatea parlamentară, în condiţiile în care este susţinută de UDMR, dar şi de unii deputaţi ai minorităţilor naţionale. Însă ar fi o dură lovitură de imagine dacă PSD ar ajunge să depindă de voturile maghiarilor pentru a fi la Putere. Pericolul vine în special dinspre Victor Ponta, marele rival al lui Liviu Dragnea, care alături de Daniel Constantin a lansat partidul Pro România. De fapt, partidul fusese lansat de Daniel Constantin încă din primăvară, când Călin Popescu Tăriceanu l-a dat afară din ALDE. Practic, duminică a fost o relansare, pentru a folosi imaginea lui Victor Ponta, dat la rândul său afară din PSD de Dragnea. Conferinţa de presă a noului partid, de orientare social-liberală, adică de stânga-dreapta,  a fost marcată de conflictul vechi dintre Ponta şi Dragnea. „Campania PSD de anul trecut s-a făcut cu faţa mea, că dacă se făcea cu faţa lui Dragnea se pierdeau voturi.  Am primit foarte multe oferte de la Daddy, dar pot să-mi dau doctoratul în cei cu mustaţă care mint. Dragnea aconfiscat PSD în interes personal“, a spus Ponta. Scopul fostului premier va fi să şubrezească majoritatea PSD.
ALDE nu are de ales. Va trebuie să rămână alături de PSD pentru a-şi păstra funcţiile în guvern şi restul sinecurilor. Însă relaţia dintre Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu este foarte strânsă, aşa că nu e loc de trădare.
PNL vrea ca în această sesiune să arate că este principala voce a Opoziţiei, în condiţiile în care şi-a ales o nouă conducere şi un alt partid concurent, USR, este în degringoladă. (Mai multe detalii AICI)

National:

Dincolo de amanuntele halucinante furnizate pana acum de catre procurori cu mizele uriase jucate in dosarul rasunator de la CNAS, initiatii sistemului au decodificat aceasta ancheta si ca o operatiune care va duce la „spargerea cumetriilor” din intregul sistem. Reprezentand de fapt o deschidere a „Cutiei Pandorei” care va fi greu, foarte greu de gestionat apoi. De altfel, cu ceva vreme in urma dezvaluiam ca au fost deja identificate mai multe grupari de rude prin alianta din diverse structuri si ca, la un anumit moment, se va incerca destructurarea acestora.
Iar in dosarul CNAS, retinerea finului lui George Maior, care a fost vreme indelungata chiar consilier personal al fostului director general al Serviciului Roman de informatii nu este privita de toata lumea drept doar o simpla coincidenta. Mai ales ca exact in aceste zile Maior se viseaza din nou pe caii mari ai intoarcerii la timona sistemului. Insa dincolo de aceste speculatii, cert este ca tocmai in rechizitoriul procurorilor si in „scurgerile” catre presa s-a pus prea mult accent pe relatia de „cumetrie” dintre Sergiu Ciobanu si George Maior pentru ca sa nu se fi incercat astfel sa se transmita un semnal. Care cu siguranta va fi receptat, dar care poate provoca o adevarata reactie in lant, mai ales ca astfel de „fratii de nasi-fini” exista absolut in toate structurile sistemului romanesc din ultimul deceniu… (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Turcia și Rusia se apropie de semnarea unui acord în domeniul apărării. Ar fi un prim contract major între cele două. Un eventual acord care îngrijorează deja aliații Turciei din cadrul NATO, chiar dacă această comandă ar putea să nu se semneze niciodată. Potrivit responsabililor turci și ruși, documentele sunt pregătite pentru a fi semnate. Turcia ar urma să cumpere sisteme de apărare antiaeriană.
Observatorii rămân sceptici asupra probabilității ca Turcia să semneze acordul și estimează că mesajul transmis Occidentului prin aceste negocieri contează mai mult decât achiziția în sine.
Pentagonul a criticat decizia Turciei de a cumpăra sisteme anti-rachetă din Rusia.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat exemplul Greciei, un alt membru NATO care dispune de sisteme mobile anti-rachetă, inițial cumpărate de Cipru la finele anilor 1990 iar apoi transmise Atenei pentru a se evita orice tensiune.
Un responsabil din ministerul Apărării din Rusia a anunțat că acordul este “aproape încheiat” , mai sunt doar câteva mici “subtilități” de clarificat. « Statele Unite se pot indigna dar Turcia este o țară independentă și poate lua singură o decizie », a comentat oficialul rus. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.