Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se ascunde în spatele crizei din Golf. Saudiţii pregătesc INVAZIA militară a Qatarului

AFP
armata, sauditi

Un specialist geo-strategic a dezvăluit pentru Sputnik News că Arabia Saudită a declanşat criza diplomatică pentru a pregăti de fapt o invazie militară în Qatar.

Decizia saudiţilor de a rupe toate legăturile cu micuţul dar prosperul stat din golf poate fi preludiul unei invazii militare terestre, pentru a pune mâna pe rezervele bogate ale Qatarului, este de părere fondatorul Institutului Relaţiilor din Golf, profesorul Ali al-Ahmed.

Egiptul i-a ordonat ambasadorului Qatarului să părăsească ţara în două zile

"Prevăd o invazie a Qatarului. Am primit mai multe rapoarte care spun că armata saudită îşi desfăşoară forţe impresionante la graniţa qatareză", a declarat al-Ahmed.

Acesta atrage atenţia că o invazie la scară largă a Qatarului ar putea avea loc mult mai devreme decât se anticipa.

"Trebuie să fim atenţi la frecvenţa raidurilor aeriene în Yemen. Dacă numărul bombardamentelor efectuate de saudiţi va scădea, atunci acesta va fi primul semn care indică o mutare bruscă a frontului împotriva Qatarului", a adăugat acesta.

Preşedintele american, Donald Trump şi secretarul său de stat, Rex Tillerson, cel care în ultimii 15 ani a dezvoltat strânse legături de afaceri cu familia regală saudită, fiind la conducerea Exxon, vor aproba tacit invazia Qatarului, este părerea lui al-Ahmed.

"Sunt convins că Trump deja şi-a dat deja acordul pentru acest lucru, în vizita recent efectuată", continuă al-Ahmed.

Dacă saudiţii vor invada Qatarul, ei se vor bucura de sprijinul egiptenilor şi de cel venit din partea Emiratelor Arabe Unite, în special din Bahrain, care găzduieşte o flotilă americană puternică, ce patrulează apele Golfului Persic.

"Saudiţii sunt foarte irascibili atunci când vine vorba de qatarezi. De asemenea, ei nu vor independenţa Yemenului. În acelaşi context, trebuie subliniată şi antipatia Bahrainului manifestată faţă de Qatar", spune expertul.

Turcia se implică în conflictul diplomatic din Golf. Apelul de ultimă oră venit de la Ankara

Liderii saudiţi sunt determinaţi să reducă Qatarul la un stat satelit al Riadului şi să pună un guvern servil intereslor sale, la fel cum a făcut în Yemen, explică al-Ahmed.

"Saudiţii au două scopuri esenţiale. Primul este să transforme Qatarul într-un stat subjugat, iar aici nu vor exista jumătăţi de măsură. Al doilea scop al suadiţilor o reprezintă uriaşa cantitate de bani lichizi pe care o deţine Qatarul, bai pe care saudiţii îi vor cu orice preţ", continuă acesta.

Potrivit speceialistului în relaţiile din lumea arabă, saudiţii revin la vechile principii ale jafului şi pirateriei, promovate de întemeietorul acestui stat, Regele Abdelaziz ibn Saud, cu mai bine de un secol în urmă.

"Arabia Saudită a fost creată prin principiile imorale ale jafurilor şi prada obţinută a fost fundamentul acestui stat. Asta era saudiţii la început. Călătoreau prin deşert şi jefuiau caravanele pe care le întâlneau. Erau un fel de piraţi ai deşertului. Acum au nevoie iar de bani şi recurg la aceleaşi metode vechi."

Nevoia stringentă de bani survine după vizita lui Trump, care le-a spus clar saudiţilor că trebuie să plătească pentru ca SUA să continue să protejeze militar şi strategic Arabia Saudită, susţine reputatul profesor.

"Saudiţii vor avea mare nevoie de bani în viitorul apropiat. Trump a venit cu noi solicitări financiare, vizibil mai mari. Asta înseamnă că Riadul trebuie să facă rost urgent de bani. Cu toate angajamentele faţă de SUA, ei au nevoie disperată de bani lichizi", a concluzionat al-Ahmed.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.