Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă cu Casa Regală după înmormântarea reginei Ana

inmormantare regina ana

Înmormântarea reginei Ana, soția lui Mihai a arătat forța dar și slăbiciunile Casei Regale. Asta ne oferă un bun moment să reflectăm la ce am văzut și ce poate urma.

1. Ana a fost înmormântată (aproape) ca o regină încoronată, crescând astfel prestigiul Casei regale și, cel puțin pentru o vreme, popularitatea monarhiei


Dacă ne este permisă gândirea cinică atât de devreme, înmormântarea regală a fost un mare succes de PR. Nu doar că a existat acoperire media, ci, mai ales, pentru că politicienii s-au aliniat cu mic cu mare la catafalc. Nu vorbesc aici de oferirea de respecte și condoleanțe ci de context. Personalitățile publice au fost invitate să se deplaseze la Sinaia, deși corpul neînsuflețit a petrecut destul de mult timp și la București. Președintele s-a deplasat acolo cu toată autoritatea funcției, primul ministru a fost acolo, cu o delegație guvernamentală. Și șeful Senatului a fost prezent. Practic, Ana a fost omagiată nu doar de oameni ci și de instituții. Singurul lucru lipsă pentru ca să fie o înmormântare cu adevărat regală a fost o ședință solemnă a Parlamentului.

Această susținere publică este de natură să întărească înclinațiile monarhiste și regaliste ale celor ce înclinau deja puțin în această direcție. Aceștia își văd confirmate simpatiile la modul cel mai oficial și realizează că a simpatiza Casa Regală nu este ceva ridicol ci o atitudine acceptată social, dacă nu cumva "cool".

2. Margareta nu fură inimile românilor. Nicolae poate că ar putea


Mi-a fost sincer milă de Margareta, fiica Anei, obligată să asiste la toate vizitele și toate slujbele, să stea îmbrăcată în negru în soare și, în general, să facă ce se cuvine. Dar trebuie să observ că povestea înmormântării reginei nu a fost una despre copii, ci despre Ana și Mihai. Ceea ce este cât se poate de normal. Margareta a României vorbește o română încă imperfectă și a fost prezentă în spațiul public fie prin interviuri luate de ziariști prietenoși fie instituțional prin Fundația Principesa Margareta. Altfel spus, omul a fost subordonat instituției regale. Iar mitologia regală s-a construit în jurul cuplului regal și al sacrificiilor făcute de acesta. Nu trebuie să ne mirăm că poporul este dezinteresat de omul Margareta în condițiile în care Margareta nu prea a interacționat ca om cu poporul. Aceeași problemă, mult mai accentuată, o are Radu al României. În acest context s-au putut vedea momente când camerele au împărțit atenția între cei doi și tânărul Nicolae (de Medford-Mills?).

Vezi și: Suspans la funeraliile Reginei Ana: Prezenţă controversată la Palatul Regal / FOTO / UPDATE

3. Mișcarea monarhistă rămâne abulică


Aici este puțin greu să identific care mai sunt vocile reprezentative. În redacție mi s-a sugerat inclusiv că există voci mai luminate decât cele pe care le aud eu. Dar rămân două lucruri.

Pe de o parte apărarea ceremoniei de stat a fost lipsită de inspirație. Să spui că regina Ana a binemeritat de la Patrie că i-a făcut cinci copii lui Mihai arată o înțelegere cu totul dubioasă a ceea ce este Patria. Ce i-ar fi durut pe monarhiști să recunoască că, da, înmormântarea Anei este, de fapt, un gest de apreciere la adresa regelui Mihai?

Apoi, am fost expus din nou la lipsa de calitate a argumentelor pro-monarhiste, în general variații pe confuzia dintre corelație și cauzalitate, plus credința în puterea magică a instituțiilor. Trist este că, având patru președinți aleși, chiar este posibilă o critică inteligentă a republicii semi-prezidențiale în care trăim. Dar nu ai cu cine...

*


Dincolo de speculații aberante, Mihai nu va mai fi încoronat rege. Dacă nu a fost prezent la înmormântarea soției, este puțin probabil să poată să mai stea în picioare în Parlament sau în genunchi în biserică. Odată cu inevitabila lui trecere în neființă, Casa Regală riscă să treacă și ea în irelevanță. Încă mai are timp să se adapteze, dar nu mult.

 

Notă: Termenii rege și regină sunt folosiți în ca formă de curtoazie, fără a ignora caracterul republican al statului. Casa Regală este scrisă cu majuscule deoarece este o instituție (chiar dacă nu are cod fiscal).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.