Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă cu dosarul referendumului de la Pungeşti: Decizia judecătorilor

Pungesti

Dosarul privind validarea referendumului de demitere a primarului comunei Pungeşti, Mircia Vlasă, va fi înaintat spre soluţionare la Curtea de Apel Iaşi, după ce Instituţia Prefectului a solicitat Judecătoriei Vaslui să valideze referendumul, iar această instanţă a declinat competenţa către Tribunal.

'Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Vaslui. Declină competenţa de soluţionare a cererii formulate de Instituţia Prefectului judeţului Vaslui în favoarea Judecătoriei Vaslui. În temeiul art. 134 din Codul de Procedură Civilă, dispune suspendarea judecăţii cauzei şi înaintarea dosarului la Curtea de Apel Iaşi pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă', se arată în motivarea instanţei vasluiene. Instituţia prefectului Vaslui a solicitat Judecătoriei Vaslui să valideze referendumul de la Pungeşti, după ce în legătură cu această temă au existat o serie de controverse, având în vedere că o lege aflată în vigoare cere o prezenţă de jumătate plus unu dintre alegătorii cu drept de vot, iar alta stipulează că, pentru validare, referendumul are nevoie de 30% plus unu prezenţă la vot.

În cursul zilei de luni, mai mulţi reprezentanţi ai Mişcării de rezistenţă de la Pungeşti, care au militat pentru oprirea explorării gazelor de şist, au protestat în faţa Instituţiei Prefectului şi i-au cerut prefectului Daniel Olteanu să valideze referendumul, potrivit legii care prevede o prezenţă la urne de 30% plus unu dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale permanente. Referendumul de duminică pentru demiterea primarului din Pungeşti, Mircia Vlasă, a înregistrat o prezenţă de 34,3%, iar 30,4 dintre alegători au votat pentru demiterea edilului. Instituţia Prefectului Vaslui a fost obligată, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Braşov, să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungeşti, după ce, în 2013, mai mulţi localnici au solicitat acest lucru, nemulţumiţi că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist, iar cererea lor a fost respinsă de prefectură. Referendumul de la Pungeşti este primul organizat în judeţul Vaslui pentru demiterea unui primar, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.