Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se întâmplă și ce înseamnă Directiva europeană care îi privește pe `penali`/ ANALIZA

facebook
justitie dosar penal

O directivă a Uniunii Europene interzice sub orice formă și în orice situație încălcarea prezumției de nevinovăție. În toate declarațiile și comunicările publice care se fac. Conform lui Florin Iordache, fost ministru al Justiției, România trebuie să pună în aplicare această directivă în prima parte a anului 2018. Pentru moment, spune el, sunt alte priorități legislative. Este cazul să ne crucim de mai multe ori.

DE CE românii NU mănâncă micul dejun - explicațiile unui celebru nutriționist

Ca să încep cu sfârșitul, dacă tot există o directivă europeană clară în acest sens, dacă ea coincide întru totul cu poziția majorității parlamentare, care afirmă în mod repetat că prezumția de nevinovăție este valabilă pentru absolut toate persoanele și trebuie aplicată în orice condiții, atunci este de neînțeles de ce PSD și ALDE mai așteaptă câteva luni bune până la introducerea acestui act normativ în propria legislație. Este primul mare semn de întrebare.

Al doilea îi vizează fix pe bruxellezi. Parlamentari și funcționari care au adoptat o păsărească alcătuită din nenumărate tabuuri și șabloane, cum ar fi, ca să ma fac mai bine înțeles, persoane gen Monica Macovei. Aceștia oare nu au avut niciun cuvânt de spus la adoptarea faimoasei directive? Pentru că directiva este în contrasens cu opiniile frecvent exprimate de către aceștia. Punctul lor de vedere, comunicat prin păsăreasca la care m-am referit, este că prezumția de nevinovăție este mult mai elastică decât în aparență. Ea nu li se aplică de pildă demnitarilor. În special demnitarilor politici și guvernamentali. S-a produs aici, ca să mă fac mai bine înțeles, o extrapolare de la un alt concept, cu care eu unul sunt cu totul și cu totul de acord. El se referă în special la opiniile exprimate în mod public despre demnitari și care opinii, bazate fiind pe interesul public, îi pot exonera de răspundere civilă sau penală pe cei care le propagă. În cazul unui ziarist de exemplu, el poate scăpa basma curată dacă, sub imperiul interesului public, a prezentat o informație eronată despre un demnitar fără rea intenție. În felul acesta s-au soluționat multe procese îndreptate împotriva jurnaliștilor pentru calomnie.

Studiul care dă totul peste cap: Alcoolul ne ajută să vorbim mai bine într-o limbă străină

Dar de aici, de la acest concept, care protejează interesul public și admite faptul că, fără rea intenție, pot fi comise greșeli în prezentarea faptelor unui demnitar public și până la schilodirea prezumției de nevinovăție, distanța este uriașă. Și tocmai de aceea, în acest caz, Uniunea Europeană face cuvenita distincție. Și aduce cuvenitele precizări. Și face, după cum se vede, chiar lege sub forma unor direcive obligatorii pentru statele membre. Tocmai pentru a împiedica persoane gen Monica Macovei să lanseze în spațiul public teme false, de natură să afecteze grav nu numai demnitatea ci și viața unor persoane.

Prin urmare, stimați concetățeni, prezumția de nevinovăție se aplică, în mod corect, tutoror persoanelor, indiferent de funcția pe care o ocupă. Deci și demnitarilor. Cei care susțin contrariul încalcă principiile și normele statului de drept. Iar pe viitor, pentru a nu se mai întâmpla așa ceva, iată a venit această directivă europeană, care merge un pas mai departe. Și sancționează orice nerespectare la nivelul declarațiilor și comunicării publice a prezumției de nevinovăție. Conform acestei directive, nimeni nu mai are dreptul, nici măcar președintele României, să vorbească despre să spunem, ”penalii” din Guvern. Pur și simplu nu trebuie să mai existe ”penali” nici măcar în retorica politică. Nu există decât oameni nevinovați sau oameni condamnați definitiv și, deci, vinovați.

Dacă retorica de acest fel este sancționată printr-o directivă europeană, atunci în mod logic și aplicarea ei sub orice formă este sancționată. Cu alte cuvinte, nu-i poți cere unui demnitar din Executiv sau din politică să demisioneze din funcția pe care o are, dacă el este doar anchetat de procurori, sau doar trimis în judecată în baza unui rechizitoriu, sau doar condamnat într-o primă instanță. Este în toate cazurile necesară o condamnare definitivă. Chiar și în această situație, îi poți arăta ușa demnitarului politic sau de alt fel doar dacă, în mod expres, legea impune acest lucru.

Un cercetător român face un anunţ ISTORIC: Consumă zilnic acest ceai şi nu vei face niciodată CANCER

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.