Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune directorul SRI despre presiunile politice

eduard hellvig

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, afirmă  că, pentru a-și putea îndeplini menirea de a proteja securitatea națională, SRI trebuie să ramână în afara oricăror jocuri politice. Mai mult, acesta și-a luat angajamentul că va face tot ce este posibil pentru îndeplinirea acestui deziderat.

Au existat în trecutul apropiat situatii în care s-a încercat atragerea Serviciului în jocuri politice si e meritul echipei de profesionisti din SRI ca a aparat neutralitatea politica a institutiei. Asadar, putem constata ca reforma profesionala realizata în ultimii ani si-a dovedit valoarea. Eu cred ca aceasta reforma trebuie aprofundata în perioada urmatoare, astfel încât echidistanta politica a SRI sa nu poata fi pusa vreodata sub semnul întrebarii. Unul dintre principiile care ma ghideaza este ca un serviciu de informatii al unei democratii consolidate nu are ce cauta în competitia politica. Pentru a-si putea îndeplini menirea de a proteja securitatea nationala, SRI trebuie sa ramâna în afara oricaror jocuri politice si va asigur ca voi face tot ceea ce tine de mine în acest sens”, a declarat Hellvig, într-un interviu acordat Agepres.

Pe de altă parte, directorul SRI  a precizat că fenomenul corupției se numără printre principalele provocari pe care mediul de securitate le aduce în acest an din perspectiva internă, adăugând că România are ca singură variantă ancorarea în spațiul valorilor occidentale.

Una dintre prioritatile fundamentale ale SRI este contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale asociate fenomenului coruptiei , în conditiile în care, în ciuda progreselor înregistrate, e necesara în continuare consolidarea capacitatii administrative de stopare a cazurilor de mare si mica coruptie. Vom avea, totodata, în vedere deficientele în accesarea fondurilor europene. Capacitatea de absorbtie si administrare a acestor resurse continua sa reprezinte un punct nevralgic pe agenda publica. Pe acest fond, am participat, în primele saptamâni de activitate, la prezentarea bilantului câtorva institutii importante - DIICOT si MAI. Consider ca aceste discutii publice si analizele directe realizate cu partenerii institutionali au configurat elementele unei strategii de actiune comuna pentru întarirea statului de drept. Eu cred ca România se afla în faza unui efort fara precedent în ultimii 25 de ani, menit sa asigure suprematia legii într-un stat de drept pe deplin functional. Iar ratiunile sunt foarte simple. Noi, în partea noastra de lume, nu avem decât doua variante: ori ne ancoram definitiv în spatiul valorilor democratice occidentale, ori esuam ca stat. Cazul Ucrainei trebuie, în opinia mea, sa fie un permanent semnal de alarma ca nu exista cale de mijloc. De aceea, România nu-si poate permite jumatati de masura în aplicarea legii si în respectarea normelor democratice”, a mai precizat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.