Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune Kovesi despre cea mai nouă decizie a CCR

laura codruta kovesi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, că o decizie a Curţii Constituţionale nu ar trebui să afecteze probele care au fost administrate legal anterior apariţiei acesteia, ea punctând că procurorii acestei structuri au respectat legea la momentul administrării probelor.

"Categoric, la momentul administrării acestor probe procurorii DNA au respectat legea pentru că, la momentul la care s-au administrat aceste procedee probatorii şi mijloace de probă, Codul de procedură penală prevedea în mod clar că procurorul, poliţistul sau alte organe specializate ale statului pot pune în executare mandatul de supraveghere tehnică, ceea ce procurorii din DNA au respectat. Faptul că o anumită probă a fost administrată în conformitate cu legea şi ulterior a apărut o decizie a CRR nu ar trebui să aibă un efect asupra probelor legal administrate aşa cum au fost probele administrate în cazurile DNA", a spus Kovesi la Digi 24.

Aceasta a precizat, totodată, referindu-se la modul în care sunt afectate dosarele aflate pe rol de decizia CCR, că menţiunea în cauză făcută de Curtea Constituţională "poate genera interpretări" şi că judecătorii sunt cei care vor da soluţiile în dosare. "Există o menţiune la paragraful 52, această menţiune că decizia poate avea efecte asupra cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată care poate genera interpretări. Eu sunt magistrat, sunt procuror, nu pot să comentez cauzele în curs, nu pot să comentez probele care sunt administrate în diverse cauze şi, mai mult decât atât, nu mă pot substitui judecătorului, pentru că, până la urmă, soluţiile în aceste dosare vor fi date de către judecător. (...) Ce pot să spun sigur este că anumite persoane care sunt implicate în dosarele DNA au invocat această excepţie, sunt aceste excepţii invocate în cauze care sunt în fond, în cauze care se judecă în apel, în cauze care sunt în cameră preliminară (...). Sunt excepţii care au fost invocate din 16 februarie (...). Până la urmă, judecătorii sunt cei care dau hotărârile judecătoreşti, ei vor verifica modul în care s-a respectat legea în administrarea probelor şi vor lua o decizie", a mai spus Kovesi.

Totodată, procurorul şef al DNA a punctat că dosarele Direcţiei nu se bazează "niciodată" numai pe interceptări. În ceea ce priveşte necesităţile pe care Direcţia Naţională Anticorupţie le-a identificat ca urmare a deciziei CCR, aceasta a arătat că suma de 10 milioane de euro pentru acoperirea lor nu reprezintă un efort bugetar "extraordinar". "Poate să fie acesta un moment mai greu decât celelalte, pentru că depindem de rezolvarea unor chestiuni administrative, dar sunt convinsă că Guvernul va găsi resurse să primim aceste posturi şi aceşti bani. Anul trecut, DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de 500 de milioane de euro, în dosarele DNA sunt hotărâri judecătoreşti de 210 milioane de euro, bani care trebuie să intre în bugetul de stat. Am cerut 10 milioane de euro, o sumă extrem de mică. (...) Nu este un efort bugetar extraordinar", a mai spus procurorul şef al DNA, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.