Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune Turcia după ce Comisia Europeană a propus eliminarea vizelor pentru turci

Comisia Europeana

Propunerea Comisiei Europene privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci care călătoresc în Spaţiul Schengen marchează 'o cotitură' şi începutul unei 'pagini noi' în relaţiile între Uniunea Europeană şi Ankara, a afirmat miercuri ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, potrivit AFP. Comisia Europeană a propus miercuri scutirea de vize a turcilor care efectuează călătorii de scurtă durată în Spaţiul Schengen, în anumite condiţii, în cadrul acordului încheiat la 18 martie între UE şi Turcia privind gestionarea crizei migranţilor. 'Cetăţenii turci merită de multă vreme să poată călători în Spaţiul Schengen fără vize (...) Există o nedreptate, iar această nedreptate este pe cale de a fi ridicată', a reacţionat Cavusoglu, la Ankara, conform Agerpres.

 

El a insistat că obiectivul ţării sale este 'de a fi membru deplin' al Uniunii Europene, depunând 'cu sinceritate' eforturi în acest sens. 'Aşteptăm aceeaşi sinceritate din partea UE', a adăugat el.

 

În declaraţia sa, Mevlüt Cavusoglu a chemat Uniunea Europeană să analizeze relaţiile cu Turcia 'dintr-un punct de vedere strategic', insistând că cele două părţi 'au nevoie una de cealaltă astăzi mai mult decât ieri şi (...) mâine mai mult decât astăzi'.

 

Turcia a condiţionat continuarea aplicării acordului cu UE privind migraţia de intrarea în vigoare a ridicării vizelor pentru cetăţenii săi până în luna iunie.

 

Pentru ca acest lucru să se producă, Turcia trebuie să îndeplinească 72 de condiţii, dintre care cinci nu sunt respectate deocamdată, după cum a indicat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans. Din motive de securitate, a precizat el, turcii care vor dori să călătorească fără vize în UE vor fi obligaţi să deţină paşapoarte biometrice.

 

'În ce priveşte paşapoartele, suntem pe punctul de a încheia lucrările tehnice (...) şi vom începe cât mai curând eliberarea paşapoartelor biometrice pentru cetăţenii noştri', a replicat ministrul turc.

 

Pentru ca propunerea Comisiei să intre în vigoare, ea trebuie aprobată de statele membre şi de Parlamentul European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.