Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spune Virgil Măgureanu despre SRI și moștenirea Securității

revista presei

Digi24:

În ianuarie 1990 a început transformarea Securităţii într-un serviciu de informaţii demn de un stat democratic. Poliţia secretă comunistă îşi încetase teoretic existenţa încă din decembrie 1989. Atunci fusese spartă în bucăţi prin înfiinţarea unui serviciu de protecţie, aflat în subordinea Guvernului, şi înfiinţarea Serviciului de Informaţii Externe. Dar până la constituirea unui serviciu de informaţii intern care să funcţioneze după regulile statului de drept avea să fie o cale lungă.Virgil Măgureanu, pe atunci consilier al preşedintelui Iliescu pe probleme de siguranţă naţională, vorbeşte despre transferul de putere şi de informaţii de la vechiul la noul regim. „Existau opinii după care tot personalul aferent vechii Securităţi ar trebui îndepărtat. A fost chiar opinia unui interlocutor de la americani, un domn care a şi avut un rol important în ceea ce priveşte documentarea noastră cu privire la un serviciu de informaţii compatibil cu o societate democratica. (...) Opinia lor era: dați afară pe toţi şi luaţi oameni de pe stradă, oameni care pot să fie aduşi din cu totul alte preocupări şi să înceapă de la zero munca de informaţii”, a declarat Virgil Măgureanu.

RFI:

Numărul infracţiunilor comise de cetăţenii români pe teritoriul Regatului Unit a scăzut în 2014 faţă de anul precedent, dar infractorii români rămân pentru al cincilea an consecutiv pe locul al doilea între cetăţenii statelor Uniunii Europene. Scăderea numărului de infracțiuni comise de cetățenii români are loc pe fondul scăderii generale a infracționalității în Marea Britanie, dar și a sporirii sensibile a numărului românilor rezidenți în această țară. Numărul notificărilor trimise statului român cu privire la infracțiunile comise de cetățenii acestei țări în Marea Britanie s-a ridicat în 2014 la 6.096, față de 7.304 în 2013, o scădere cu 16,5%, potrivit datelor puse la dispoziție   de Asociația Comisarilor Șefi de Poliție (ACPO). Pe primul loc s-au situat polonezii, cu 9.321 de infracțiuni, în scădere față de 10.222 înregistrate în 2013.  Pe locul al treilea au rămas lituanienii cu 4.903 infracțiuni comise în 2014, față de 5.827 în 2013. Pe ansamblul celor 28 de state membre, în 2014 au fost trimise statelor membre UE 35.204 notificări de comitere de infracțiuni, față de 38.749 în 2013, o scădere cu 9%.

Ziarul Financiar:

Economia SUA a crescut cu 2,6% în ultimul trimestru al anului trecut raportat la perioada similară a anului anterior, ritm inferior celui estimat de analişti şi mult sub avansul de 5% din trimestrul al treilea, transmite MarketWatch. Analiştii anticipau un ritm de creştere economică de 3,2% pentru ultimul trimestru. Consumul intern, care contribuie cu aproape 70% la produsul intern brut, a crescut cu 4,3% în trimestrul al patrulea, cea mai bună evoluţie începând cu 2006. În trimestrul al treilea, consumul intern a crescut cu 3,2%. Avansul PIB-ului din trimestrul al patrulea a fost limitat de declinul cheltuielilor publice şi private, precum şi de evoluţia exporturilor. Creşterea economică pentru întregul an 2014 a fost de 2,4%, după un avans de 2,2% în 2013, potrivit datelor Departamentului de Comerţ.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.