Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce spunea, recent, Tudorel Toader despre ABUZUL în SERVICIU

tudorel toader

Tudor Toader, propunerea prim-ministrului Sorin Grindeanu pentru Ministerul Justiției, declara într-un interviu acordat jurnalistului Lucian  Blăniță și publicat de  Radio România Iași în data de 14 februarie 2017 că „infracțiunea de abuz în serviciu nu a suferit niciun moment de întrerupere, de suspendare”.

Întrebat în legătură cu subiectul achitărilor și a anulării unor condamnări pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în lumina unor decizii recente ale Curților de Apel din Alba Iulia și Cluj Napoca, adoptate după decizia interpretativă a CCR din iunie 2016 în privința abuzului în serviciu, Toader a ținut să sublinieze că nu se poate vorbi de o dezincriminare a abuzului în serviciu ca efect al deciziei judecătorilor constituționali. Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a insistat pe ideea că un funcționar public poate fi tras la răspundere pentru abuz în serviciu și în prezent.

Klaus Iohannis, prezent la bilanțul anul al DNA

Nu vorbim despre incriminarea sau dezincriminarea abuzului pentru că a incrimina o faptă este de competența legiuitorului. Tot legiuitorul dezincriminează o faptă, adică o scoate din câmpul, din sfera de incidență, de aplicare a normei penale, a ilicitului penal. Prin urmare, decizia Curții Constituționale nu a avut și nici nu putea să aibă ca efect dezincriminarea abuzului. A fost o decizie interpretativă, care nu a mai suspendat norma juridică a abuzului de la art. 297 cod penal. […] La decizia interpretativă, din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, norma juridică interpretată de către Curtea Constituțională se aplică în continuare, fără nicio suspendare, fără nicio întrerupere, dar se aplică în sensul interpretat de Curte, fără sensul neconstituțional, adică decizia extrage o interpretare a normei în dezacord cu legea fundamentală.” – a precizat dl prof. Toader.

De asemenea, el a adăugat: „Din momentul publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, practic a operat o restrângere a faptelor care pot intra sub incidența abuzului în serviciu, adică nu orice încălcare a unei norme juridice constituie un abuz, ci numai o încălcare a unei prevederi dintr-o lege, o ordonanță  sau dintr-o ordonanță de urgență a Guvernului. Restul, dacă funcționarul public își încalcă o obligație prevăzută într-o hotărâre de Guvern, într-un ordin, într-o metodologie, atunci fapta nu mai este abuz în serviciu, dar funcționarul poate să răspundă pentru alte forme de tragere la răspundere juridică: administrativă, contravențională sau civilă. Prin urmare, din câte știu și eu, Curtea de Apel de la Alba Iulia a constatat că funcționarul în cauză fusese condamnat pentru încălcarea unei atribuțiuni de serviciu prevăzută printr-o hotărâre de Guvern. A venit decizia Curții, a rămas sub incidența abuzului numai încălcarea faptelor din lege, ordonanță de urgență, ordonanță, și atunci fapta acelui funcționar nu a mai fost considerată ca fiind infracțiunea de abuz în serviciu”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.