Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce va păți Victor Ponta după retragerea titlului de doctor

victor-Ponta-Plagiat

Victor Ponta ar putea rămâne fără titlul de doctor în drept! Decizia o va lua ministrul Educatiei, Adrian Curaj, care urmeaza sa emita ordinul de retragere a titlului de doctor in drept al lui Victor Ponta, după ce CNATDCU a decis că teza sa de doctorat e un plagiat, care a propus retragerea titlului academic.

Dar, ce va urma după retragerea titlului? Ponta ar putea înapoi și banii primiți ca urmare a sporului de doctorat și a calității de cadru didactic universitar cu doctorat, dar i s-ar putea retrage și calitatea de avocat, el intrând, pentru că avea doctorat, fără examen în barou.

Citește și: DEZVĂLUIRI din intimitatea Simonei Halep

Numai că e o problemă. Calitatea de avocat a lui Victor Ponta nu poate fi retrasă printr-un simplu demers administrativ al Baroului București decât dacă fostul premier ar fi fost condamnat sau ar fi adus atingere profesiei. Asta deoarece Legea avocaturii nu face referire la cazul în care o persoană intră în Barou pe baza unei calități care, ulterior, îi este retrasă (cum este cazul lui Victor Ponta devenit avocat pe baza titlului de doctor n.redacției). Ponta poate rămâne fără calitatea de avocat în urma unei acțiuni în justiție, a precizat Ion Dragne, Decanul Baroului București, pentru romanialibera.ro.

„Nu există un text de lege sau o prevedere în statut care să arate ce se întâmplă în cazul în care documentele prin care o persoană intră în profesia de avocat sunt retractate ulterior. Legea prevedea, la acea dată, că cei care aveau diploma de doctor pot intra în barou fără examen (cum s-a întâmplat în cazul lui Ponta n.red.). Există două cazuri de excludere prin decizia Consiliului Baroului București: atunci când o persoană este condamnată definitiv pentru o infracțiune care aduce atingere profesiei de avocat și urmare a unei condamnări care vizează încălcarea drepturilor fundamentalr ale omului. Cum nu ne încadrăm la aceste cazuri, va trebui să apelăm la legea conteciosului administrativ care spune cum poate fi revocat un act (calitatea de avocat în cazul nostru) și în ce condiții poate fi anulat un act. Autoritatea administrativă, conform legii conteciosului, permite revocarea actului administrativ înainte de a produce efecte juridice. Noi, Consiliul Baroului București, am putea lua o decizie doar dacă nu s-ar fi produs un efect. Dar, după părerea mea, și faceți vă rog abstracție că vorbim de Victor Ponta, eu mă refer acum strict juridic, e vorba de un caz în care persoana în cauză a apucat să fie avocat, să încheie contracte, să asiste clienți în instanță. Dacă noi am revoca decizia de admitere în barou vom încălca legea. Varianta pe care o prevede conteciosul administrativ și prin care se poate anula un act chiar dacă acesta și-a produs efectele este o cerere de anulare a sa în justiție. Autoritatea care a emis actul – Baroul București în acest caz – sau o terță persoană interesată în această speță pot cere anularea în justiție a calității de avocat pe baza constatării că un act care a stat la baza emiterii ei a fost nereal sau a fost revocat de autoritatea care l-a emis (Ministerul Educației care urmează să anuleze titlul de doctor pe baza căruia Ponta a devenit avocat n.noastră)”, ne-a explicat Ion Dragne, Decanul Baroului Bucureșt.

Citește și: Un ministru mincinos: Bostan, prins cu minciuna! DOVADA AUDIO că l-a mințit pe Cioloș, dar și pe români

Baroul București a primit, deja, o cerere pentru retragerea titului de avocat a lui Victor Ponta. "În momentul în care retaragerea titlului de doctor va fi definitivă și își va produce efecte (după semnarea raportului de către ministrul Educației, Adrian Curaj n. noastră), Consiliul Baroului București va dezbate această sesizare. Vom decide calea de urmat prin vot secret cu majoritatea celor 15 membri", a precizat Ion Dragne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.