Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce provoacă majorarea salariului minim la 1.250 de lei

surse

Guvernul a stabilit majorarea salariului minim pe economie de la 1.050 de lei la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016. „Adevărul“ prezintă ce aduce bun şi rău majorarea salariului minim pentru economie, angajaţi şi angajatori.

Efecte pentru economie şi piaţa muncii. Creşterea salariului minim pe economie va reduce fenomenul muncii „la negru“, adica eveziunea fiscala. Efectele asupra bugetului de stat vor fi pozitive, din două motive: pentru bugetari salariile au fost deja majorate peste nivelul minim din prezent – 1.050 de lei, iar încasările la bugetul statului vor fi mai mari din impozitele pe venit, iar la bugetul de asigurări sociale – din încasări mai mari de contribuţii – sănătate, pensii şi şomaj.

Efecte pentru angajaţi. Dacă un angajat este plătit în prezent cu salariul minim pe economie şi rămâne „în mână“ cu 777 de lei, de la 1 mai va încasa un salariu net de 917 lei. Rezultă o creştere a veniturilor cu 18%.

Efecte pentru angajatori. În prezent, costul total al angajatorului pentru plata unui salariu minim este de 1.292 de lei, urmând ca acesta să crească la 1.538 de lei după majorarea salariului minim la 1.250 de lei. Pentru angajator, majorarea salariului minim va însemna un cost suplimentar de 246 de lei pentru fiecare angajat plătit la nivelul minim.

Vezi si: Detaliile halucinante din dosarul lui Marian Vanghelie

Vezi si: Lista noilor taxe si impozite de la 1 ianuarie 2016

Vezi si: Jurnalista romanca, detalii terifiante despre incendiul din Dubai

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.