Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce vrea să spună Angela Merkel

www.mediafax.ro
Donald Trump Angela Merkel

Declarațiile Angelei Merkel privind faptul că nu se mai poată baza în totalitate pe Statele Unite a fost primită cu o oarecare patimă. Însă, o asemenea declarație, la asemenea nivel, trebuie disecată mai degrabă prudent.

Citiți și: Merkel anunţă o nouă eră, fără SUA şi Marea Britanie: 'Trebuie să ne luăm destinul în mâini'

Cu puțină atenție, putem identifica mai multe niveluri de lectură a mesajului.

Către establishment-ul  american: vizita lui Trump NU a decurs bine

Donald Trump este presat din două direcții. Pe de o parte, a promis că va muta din povara financiară a NATO pe umerii aliaților. Poate că ar fi mulțumit și cu mult discutata alocare de 2% din PIB pentru apărare de către fiecare stat. Dar, din motive politice interne, Germania nu prea vrea să atingă nici măcar această țintă.

Pe de altă parte, consilierii săi de apărare, dornici să mențină alianța tradițională cu democrațiile europene,  au făcut eforturi să calmeze cât mai mult orice impetuozitate.

Misiunea  lui Trump era să manevreze cu grație între aceste două presiuni, eventual să reușească una din înțelegerile lui pragmatice pe care le tot promite. Merkel spune: misiune eșuată; nu suntem mulțumiți. Oficial, SUA nu va putea răspunde mare lucru dată fiind cutuma de a nu comenta declarațiile făcute în campaniile electorale ale altor state. Dar mesajul a fost primit.

Către prietenii americani: nu ne-am vândut sufletul

Declarațiile lui Merkel îl vor afecta  pe Donald Trump  inclusiv în problemele de politică internă americană. Mesajul cancelarei va fi privit de către liberalii​ americani, dar chiar și de către unii republicani, ca un mesaj de încurajare: nu sunteți singuri, cineva mai luptă pentru valorile comune.

Un mesaj pentru Germania

Dincolo de finețurile diplomatice, nu trebuie să uităm că mesajul Angelei Merkel a fost dat la un miting electoral. Este, deci, un mesaj pentru alegeri. Un mesaj care să le dea alegătorilor din Bavaria un motiv să o voteze încă o dată.

Un mesaj pentru Europa

Mesajul Angelei Merkel, însă, este adresat și tuturor europenilor. Brexitul se prefigurează a fi un eșec. Guvernarea lui Trump pare să întărească mai degrabă ideologia liberală decât  cea izolaționistă. Partidele populiste pierd teren în Europa. Este un moment bun pentru liderii europeni să dea mesaje optimiste. Mai ales că Emmanuel Macron a furat deja startul cu celebra strângere de mână dată lui Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.