Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceața războiului și noua guvernare PSD

enational.ro
nave ruse razboi

Imediat ce a depășit impedimentul Grindeanu, PSD și guvernul său par a se fi dezlănțuit aruncând pe piață idei dintre care multe sunt criticate ca fiind de nedorit, ilegale conform legii europene sau de-a dreptul imposibile. Printre aceste enumerăm desființarea Pilonului II de pensii (idee abandonată), înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri (posibil ilegal), trecerea (bruscă) a ELCEN la Primăria Capitalei sau aplicarea unei (contestate) taxe de solidaritate. Să ne uităm, puțin, la efectele tactice care ar putea fi urmărite de social-democrați.

Controlul agendei publice prin exces de informație

Gelu Duminică scria pe Facebook că în Consiliul Economic și Social a trecut un proiect care poate lăsa pe drumuri sute sau mii de angajați cu handicap care beneficiau de anumita facilități. O să iasă scandal? Nu prea. Toată lumea este prea preocupată de diversele alte crize.

Ascunderea agendei proprii

Mai știți care sunt  planurile adevărate ale premierului Tudose? Nici eu.

În teoria războiului se vorbește despre lipsa de informație (ceața) care limitează opțiunile uni comandant. Ei bine, inamicii politici ai PSD trebuie să înfrunte zilele astea mai multă ceață decât de obicei.

Scăderea așteptărilor

Este o practică a guvernelor cel putin de la Boc încoace. Faci niște anunțuri de sperii oamenii, care apoi vor fi ușurați când pui în practică ceva mai puțin. În PSD, Victor Ponta stăpânea bine arta asta.

Testarea ideilor

Aici se poate să fie o speranță a mea. Un alt obicei bizar al guvernări Ponta era să lanseze o idee "pe surse", să lase criticile să curgă și, dacă ideile se dovedeau inacceptabile/proaste, atunci erau retrase. De ce spun că aș putea fi prea optimist? Pentru că testarea ideilor presupune să lași un minim de timp de reacție pentru vocile critice.

Supraîncărcarea Opoziției civice

O președintă de ONG povestea cum a fost mișcată până la lacrimi de o ceartă în Consiliul General al Bucureștiului. Va mai avea ea energie să vadă diseară ce vrăji a mai făcu guvernul? Poate că da... poate că nu.

Forțarea limitelor Opoziției politice

Teoretic, Opoziția politică ar trebui să se bucure. Supraîncărcarea agendei publice mută atenția nu numai de la problemele interne ale PSD ci și de la problemele lor.

Teoretic, este suficient să explice în mod convingător de ce sunt proaste ideile PSD. Dar, proaspăt ieșite din Congrese Naționale, nu este sigur că PSD PNL și USR sunt gata să facă fie și atât.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.