Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai mare sculptură din București / VIDEO

Bucurestenii si turistii care vin Capitala pot vizita monumentul luptei anti-comuniste "Aripi", instalat in Piata Presei, in locul statuii lui Lenin.

Este cea mai mare sculptura a Bucurestiului - cantareste peste 100 de tone si depaseste in inaltime chiar si Arcul de Triumf. Cu tot cu soclu, monumentul are 30 de metri. A costat aproape 3 milioane de euro si este dedicat celor care au pierit in inchisorile comuniste.

"E emotionant. Sunt emotionat. Este inchinat a mii si mii de oameni care au suferit in inchisori, au murit in conditii cumplite", a spus sculptorul Mihai Buculei, care a realizat monumentul.

Lucrarea lui Mihai Buculei ia locul statuii lui Lenin, pe care a creat-o chiar profesorul sau, sculptorul Boris Caragea, in 1960. Lenin avea 7 metri, in comparatie cu Aripile, care au 24 de metri. La aceasta inaltime se adauga si soclul de 7 metri. Soclul reprezinta mormantul din care ies sufletele, iar pana la primavara, va fi acoperit cu granit chiar din soclul lui Lenin.

Demolarea statuii lui Lenin, in 1990, a fost un simbol al unui nou inceput in Romania. Multi oameni spun, insa, ca monumentul ar fi trebui pastrat aici pentru ca noi toti sa ne aducem aminte de trecutul comunist, iar acesta sa nu se mai repete niciodata. De acum incolo, aripile ne vor spune acelasi lucru: ca istoria nu trebuie uitata. Pentru asta, autoritatite au avut nevoie de 18 ani si 3 milioane de euro.

Autoritatile locale spun ca noul monument va fi inagurat in primavara lui 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.