Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea mai mare temere a NATO: Grecia a dat informații secrete Rusiei

nato rusia

Uniunea Europeana si NATO sunt ingrijorate de soarta Greciei si de eventuala ei apropiere de Rusia. Occidentul este la curent cu pozitia privilegiata de care se bucura spionajul rus la Atena dupa venirea la putere a premierului Alexis Tsipras. NATO nu exclude posibilitatea ca Grecia, care are acces la documentele secrete ale Aliantei, sa transmita o parte din informatii Kremlinului.

"Temerile ca Atena este atrasa pe orbita Moscovei, in pofida tuturor legaturilor cu Occidentul, nu mai pot fi considerate imaginare. Exista sentimentul ca NATO a devenit pentru Grecia un fel de moneda de schimb", estimeaza autorul articolului din The Daily Beast.

Citand, sub acoperirea anonimatului, un inalt responsabil NATO, The Daily Beast scrie despre nemultumirea care domneste la statul major al Aliantei, unde reprezentantii Greciei sunt priviti cu tot mai mare neincredere. "Multi se tem ca informatii, inclusiv secrete si la care Atena are acces, au ajuns, intr-un final, la Moscova. Recent, NATO a facut curatenie printre coodonatorii rusi, dintre care multi spionau, practic, pe fata. Acum a aparut suspiciunea ca Moscova va umple acest gol cu ajutorul grecil", explica publicatia.

Semnatarul materialului considera ca "implicarea spionajului rus in actuala nebunie elena are un rol important, chiar daca subiectul nu este abordat in mod deschis. Pentru spionii rusi, Grecia este ca o a doua casa, agentii KGB-ului reusind sa se infiltreze adanc in politica elena si societatea locala.

Potrivit serviciilor occidentale, de cand partidul lui Tispras a venit la putere, contingentul de spioni rusi, impresionant prin efectivul sau, s-a extins si mai mult. Iar rapoartele analitice guvernamentale care vin acum din Atena parca ar fi scrise de contraspionajul rus, "ceea ce chiar asa si este, dupa toate probabilitatile", subliniaza The Daily Beast referindu-se la spusele interlocutorului sau.

"Intotdeauna i-am banuit pe greci, dar acum situatia este si mai grava decat pe vremea razboiului rece. Tot acest show este dirijat in tacere de rusi", sustine autorul articolului. "Grecii sunt de partea noastra numai formal. Ne-am intors de unde am plecat. E ca atunci cand noi nu aveam incredere in greci si nici ei in noi. Diferenta este ca, acum, in centrul acestui joc este Putin".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.