Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO: Avocații au dreptul de a critica în presă actul de justiție și judecătorii

www.cugetliber.ro
justiție, judecată

Curtea Europeană a Drepturilor Omului vine cu o decizie care va schimba radical modul în care se raportează inculpații la actul de justiție, dar și avocații acestora. În acest moment, mulți avocați și inculpați refuză să comenteze cauzele aflate pe rol, însă în urma deciziei CEDO ei pot face acest lucru în mass media.

Citește și: Avertisment al lui Radu Tudor pentru Liviu Dragnea: Ce s-ar putea întâmpla în interiorul PSD

Citește și: Incredibil! Ce pensie alimentară primește Eba de la tatăl copiilor săi

Citește și: Se îngroaşă rău de tot gluma. Cu Liviu Dragnea/ ANALIZA

Un avocat poate să critice în presă actul de justiție și pe judecătorii implicați, atâta timp cât se bazează pe probe concrete și o face în limitele deontologiei profesionale. Acest aspect a fost subliniat acum ceva vreme de judecătorii CEDO în cauza Morice contra Franței, când avocatului i s-a recunoscut dreptul de a formula critici corecte la adresa judecătorilor, cu atât mai mult dacă e vorba de apărarea justă a unui client.

"Avocații au, cu atât mai mult, dreptul de a se exprima public cu privire la modul de funcționare al justiției, atâta timp cât critica lor se încadrează în anumite limite (...). Acestea din urmă se regăsesc în normele de conduită impuse în general membrilor unui barou, așa cum reies și din cele zece principii enumerate de Consiliul Barourilor Europene pentru avocații europeni, în special «demnitatea», «onoarea», «integritatea» și «respectul pentru... buna administrare a justiției». Astfel reguli contribuie la protejarea puterii judecătorești de atacuri gratuite și nefondate, care ar putea fi bazate exclusiv pe dorința sau pe o strategie de a se asigura că dezbaterea din instanță este urmărită de mass-media sau de o reglare de conturi cu judecătorul din dosarul respectiv", a concluzionat CEDO.

Practic, libertatea de exprimare a unui avocat îi dă posibilitatea să ia parte chiar și la dezbaterile publice cu privire la înfăptuirea justiției, atâta timp cât o face în limitele impuse de profesia lui și nu pentru a denigra un judecător. Cu alte cuvinte, atâta timp cât critica reflectă o situație obiectivă, avocatul nu poate fi cenzurat într-o societate democratică, cu atât mai mult cu cât, spun judecătorii, avocatul este (asemenea unui jurnalist) unul dintre "câinii de pază ai democrației", informează Avocat.net.

Hotărârile CEDO prin care se constată existenţa unor violări ale Convenţiei au caracter obligatoriu pentru statele membre vizate, care trebuie să le pună în aplicare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.