Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO condamnă Rusia pentru o lege împotriva propagandei gay

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru legea adoptată în 2013 care prevede amenzi şi pedepse cu închisoarea pentru 'propagandă' homosexuală în faţa minorilor, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Această lege, care pedepseşte 'promovarea relaţiilor sexuale netradiţionale în faţa minorilor', a 'întărit stigmatizarea' homosexualilor şi 'a încurajat homofobia, care este incompatibilă cu valorile unei societăţi democratice', au apreciat magistraţii europeni.

Citeşte şi: SCANDAL de proporţii în guvernul lui Macron. Doi miniştri FORŢAŢI să demisioneze - FOTO

Curtea a fost sesizată de trei militanţi ruşi pentru cauza homosexuală, amendaţi în baza acestei legi, în special pentru că au afişat în faţa unui liceu o pancartă pe care scria că homosexualitatea este 'normală' şi nu 'o perversiune'.

Reclamanţii au pierdut toate recursurile în Rusia împotriva acestei condamnări, ajungând până la Curtea Constituţională rusă, care a apreciat că această interdicţie este justificată de riscul 'de a crea o impresie deformată a echivalenţei sociale între relaţiile maritale tradiţionale şi cele netradiţionale' şi de a orienta copiii pe calea unor relaţii sexuale netradiţionale.

Citeşte şi: Prima ţară care RENUNŢĂ la bombardamentele din Siria

CEDO, în schimb, le-a dat dreptate reclamanţilor şi a apreciat că aceştia au fost victime ale unei încălcări a libertăţii lor de expresie precum şi ale discriminării şi a ordonat autorităţilor ruse să plătească suma de 43.000 de euro, cu titlul de despăgubire morală.

Rusia a anunţat marţi că va face recurs la decizia CEDO. 'Ministerul Justiţiei rus şi-a exprimat dezaprobarea faţă de concluziile Curţii Europene', se arată într-un comunicat al ministerului, care precizează că recursul va fi pregătit în trei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.