Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CEDO: Primar condamnat pe NEDREPT, în România

CEDO

Edilul municipiului Râmnicu Vâlcea a aflat marea veste în timp ce se afla la Bucureşti cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu. Cei doi au mers la Ministerul Fondurilor Europene pentru a discuta despre problemele CET-ului.

Miricia Gutau a primit castig de cauza la Curtea Europeana in dosarul „Mita la primarie”, informeaza voceavalcii.ro. Condamnarea de la ICCJ a primarului, dupa doua achitari pe „fapta nu exista” la fond si apel, a fost dispusa cu incalcarea dreptului la un proces echitabil. Astfel, edilul a fost condamnat direct in recurs, impreuna cu viceprimarul Nicolae Dicu, de completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, format din judecatorii Livia Stanciu si Vasile Alixandri. Presedintele completului, magistratul Ana Hermina Iancu a avut opinie separata, in sensul achitarii inculpatului pe motiv ca fapta nu exista. Gutau si Dicu au primit cate trei ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul cu numarul 801/1/2010.

Legea care afectează toţi şoferii din România. Intră în vigoare ASTĂZI

Rareș Bogdan JURĂ RĂZBUNARE: 'După slujba de înmormântare începem RĂZBOIUL'

Aparatorul lui Gutau, avocatul Gabriela Ghita a sustinut ca “instanta care a solutionat fondul cauzei avea obligatia impusa de legea romana, de Conventie precum si de jurisprudenta CEDO, de a rejudeca pe fond cauza, cu administrarea sau readministrarea de probe, potrivit procedurii de judecata in fond, inclusiv cu citarea partilor si ascultarea inculpatilor. (..) Se impune constatarea ca ascultarea inculpatilor era o obligatie a instantei de rejudecare, separat, distinct si fara legatura cu faptul ca la judecarea recursului inculpatii ar fi fost sau nu ascultati or ar fi uzat de dreptul la tacere. Pe cale de consecinta, atat timp cat instanta de recurs a omis sa dispuna rejudecarea cauzei, pronuntarea solutiei de condamnare s-a facut fara ascultarea inculpatilor conform prevederilor imperative ale legii romane, Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale precum si jurisprudentei CEDO”.

Ca urmare a abuzului ICCJ din 2010 scos la iveala acum de CEDO, va fi promovata obligatoriu revizuirea dosarului, iar Mircia Gutau va fi suta la suta achitat. Lumeajustitiei.ro solicita Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar declansarea de indata a unei anchete penale impotriva procuroarelor DNA Camelia Sutiman, adjuncta Sectiei a I-a din DNA la acel moment, ajunsa intre timp sefa prin PICCJ, si Claudia Rosu, sub aspectul eventualei infractiuni de represiune nedreapta, precum si anchetarea Liviei Stanciu pe baza hotararii CEDO care a stabilit ca aceasta a incalcat drepturile fundamentale ale unui primar in functie, care a fost destituit cu acest dosar politic si aruncat dupa gratii din vina ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.