Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Cea mai importantă știre de care nu vorbește nimeni

pixabay.com
secret

... este că PSD a susținut candidatura UDMR-ist-ului Attila Varga pentru Curtea Constituțională. Opțiunea este semnificativa mai ales în contextul în care nu este exclus în toamnă un conflict constituțional între Președinte și o majoritate condusă de PSD. Știm că pentru PSD este important să guverneze. Știm că pentru UDMR este important să aibă un judecător la CCR. Ce a putut organizația maghiarilor să ofere în acest schimb?!

Citiți și: Controlează PSD Curtea Constituțională?

*

PSD a obținut la consiliile județene cam 35% din voturi de unul singur și încă 4,5% împreună cu UNPR. Din cei 4,5%, să zicem că 2% sunt ai PSD, 2% ai UNPR și 0,5% dispar odată cu separarea. Dar din cei 2% luați de UNPR, Dragnea tot poate să ia un procent la pachet cu liderii care au produs acest procent. Avem un total de 38%. PSD nu are motive majore să scadă sub acest procent.  O mobilizare spectaculoasă a electoratului nehotărât este improbabilă în condițiile scrutinului parlamentar.

ALDE are vreo 6% din voturi. Acestea nu sunt atât de sigure ca ale PSD. Dar, la limită, Dragnea i-ar putea procura lui Tăriceanu vreo două-trei organizații PNL, ca să-l ajute să nu aibă emoții privind trecerea pragului. Ca doar nu dă de la el.

Astfel se ating vreo 44% din voturi înainte de redistribuire. Ceea ce duce la aproximativ 50% în Parlament.

Dacă PSD plus ALDE au peste 51% atunci discuția va fi scurtă și la obiect din ea va rezulta un premier impus de coaliție. Dacă nu, atunci este nevoie de ajutorul UDMR ca să se asigure că Președintele va interpreta limitativ Constituția.

content-image

Îmi vine greu să cred că PSD a cedat către UDMR în judecător constituțional care s-ar fi putut dovedi esențial într-un conflict cu Președintele fără să fi primit asigurări că acest conflict să va rezolva în Parlament. Și știm că ...

content-image

Mai mult, dacă acceptăm că UDMR s-ar opune președintelui, devine în interesul său să se altereze mai departe cu PSD, măcar să prindă niște posturi în Guvern. Iar PSD ar putea avea tot interesul să accepte acesta alianță, ca să nu depindă prea tare de ALDE.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.