Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia a creat o UNITATE SPECIALĂ destinată luptei cu Rusia: Cine sunt LUPTĂTORII

cehia harta

Ministerul de Interne din Cehia a creat o unitate specială pentru combaterea propagandei întreţinute de Rusia sau de alte ţări, demersul survenind unui raport al serviciilor secrete cehe care avertizează asupra 'războiului mediatic' desfăşurat de serviciile de spionaj ruse în această ţară, relatează joi agenţia Reuters.

Ministrul ceh de interne, Milan Chovanec, a precizat că această unitate va avea 20 de membri, iar misiunea lor va fi să combată acţiunile de dezinformare în spaţiul public, dar şi să instruiască oficialii cehi pentru ca aceştia să fie pregătiţi în gestionarea unor astfel de situaţii.

Citește și: Nepotul lui Gigi Becali spune motivul despărțirii lui Speak de Adelina Pestrițu: Se f… pe 3-4-5.000 €

'Vrem să intrăm în fiecare smartphone', a spus Chovanec la o conferinţă pe tema comunicaţiilor strategice, la care a participat alături de generalul ceh Petr Pavel, preşedintele comitetului militar al NATO.

Noua unitate va trebui să răspundă aproape în timp real acţiunilor de dezinformare, folosind Facebook, Twitter şi alte canale de comunicare, a indicat ministrul ceh de interne.

Citește și: Prima fântână cu vin GRATUIT s-a deschis / VIDEO

Conform raportului anual (pentru anul 2015) al Serviciului de informaţii al Cehiei (BIS), dezvăluit parţial pe 1 septembrie, spionajul rus şi-a construit în Cehia o reţea de agenţi de influenţă ce ar putea fi folosiţi în acţiuni destabilizatoare.

Potrivit documentului, agenţii ruşi au încercat să slăbească mass-media cehă prin infiltrări, dezinformare şi propagandă, dar nu se dau exemple concrete, fiind vorba despre informaţii strict secrete. Cât despre tacticile folosite de serviciile ruse, acestea includ 'relativizarea adevărului şi a obiectivităţii' şi inducerea percepţiei că 'toţi mint'.

Citește și: Pornografie infantilă la un șef de la România TV: S-a filmat când făcea sex cu copile de 13 ani

În opinia serviciului de contraspionaj ceh, obiectivul principal al serviciilor secrete ruse este distrugerea coeziunii interne a NATO şi a Uniunii Europene, iar pentru atingerea acestui scop Rusia încearcă să creeze tensiuni în relaţiile dintre Cehia şi Polonia, ori lansează campanii de decredibilizare a NATO şi a UE.

În raport se menţionează de asemenea că foarte mulţi agenţi ruşi lucrează sub acoperire diplomatică, iar personalul ambasadei Rusiei la Praga numără circa 140 de peroane, dublu faţă de cel al ambasadei SUA, informează agerpres.ro.

Citește și: Omenirea intră într-o nouă etapă: Identificarea facială a preluat puterea în SUA

În Cehia se află circa 30.000 de cetăţeni ruşi, iar mai multe website-uri din această ţară promovează poziţiile Moscovei. Potrivit ministrului Chovanec, un sfert dintre persoanele chestionate în cadrul unui sondaj au mărturisit că au impresia că citesc website-uri de ştiri care prezintă versiuni 'alternative'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.