Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cehia amenință cu ieșirea din Uniunea Europeană: Care sunt condițiile puse

czexit

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a avertizat marţi că, dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană în urma referendumului din 23 iunie, o dezbatere asupra unui 'Czexit' (prin analogie cu 'Brexit') este de aşteptat şi în Republica Cehă.

''Dacă Marea Britanie părăseşte UE, o dezbatere asupra retragerii Republicii Cehe va fi aşteptată în câţiva ani', a declarat Sobotka, citat de agenţia cehă CTK, preluată de AFP. 'Impactul riscă să fie într-adevăr enorm', a subliniat el, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea o eventuală retragere a ţării sale din UE, în special în sectorul economic şi cel al securităţii.

Citește și: SCANDAL uriaș stârnit de Oana Stancu: Băsescu se implică, un membru CSM și unul CNA cer măsuri

Premierul ceh a semnalat totodată că, în cazul unei astfel de situaţii, Cehia riscă să reintre în 'sfera de influenţă' a Rusiei. 'Ar fi o negare absolută a evoluţiei de după 1989', data căderii regimului comunist la Praga, a afirmat el.

De amintit că, după divizarea paşnică a Cehoslovaciei în 1993, Republica Cehă s-a alăturat NATO în 1999, Slovacia urmând-o în 2004, an în care cele două ţări au aderat la UE.

Citește și: Un fotomodel brazilian doarme, de 3 nopți, pe Aeroportul Henri Coandă: Ce a pățit femeia

Un sondaj efectuat în octombrie 2015 de institutul STEM arăta că trei cehi din cinci sunt nemulţumiţi de apartenenţa ţării lor la UE. Sentimentul antieuropean, alimentat în special de fostul preşedinte eurosceptic Vaclav Klaus, şef de stat în perioada 2003 - 2013, este în prezent legat în special de criza migratorie.

Citește și: Mâna lui Dumnezeu a apărut pe cer / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.