Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei mai buni procurori s-au ALIAT pentru a ancheta cazul Trump-Rusia: 'Atribuțiile sunt NENUMĂRATE'

time.com
donald trump

Prin alegerea lui Robert S. Mueller III pentru funcţia de procuror special, adjunctul procurorului-general al SUA, Rod Rosenstein, a adus în prima linie un veteran al legii - un procuror experimentat, fost director al FBI şi avocat în sectorul privat - care va cerceta metodic toate dedesubturile anchetei cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, comentează CNN.

Orice alt procuror se putea gândi de două ori înainte să accepte o muncă atât de plină de controverse politice.

Dar, în timp ce Washingtonul surprins digera miercuri anunţul surpriză, Mueller a dat publicităţii o declaraţie concisă miercuri seară la ora locală 19.04 anunţând că "acceptă responsabilitatea" şi o "va îndeplini la întreaga capacitate".

Citește și: Cum `i-a șocat` Melania Trump pe liderii arabi

Apoi s-a apucat de lucru.

La orele 19.38, deja vechea lui firmă,WilmerHale, a anunţat că alţi doi parteneri au demisionat pentru a-l ajuta, inclusiv cel care a lucrat pentru procurorul cazului Watergate în anii 1970.

"Atribuţiile lui Bob Mueller sunt nenumărate", a afirmat Richard Ben-Veniste care a fost procuror special în timpul scandalului Watergate şi îl cunoaşte pe fostul director FBI.

Mueller va începe cu trecerea în revistă a dosarelor existente şi va sta de vorbă cu agenţii care au fost implicaţi în acest caz. Apoi, va strânge faptele şi le va analiza cronologic în timp ce îşi stabileşte strategia de anchetă. Ar putea fi numeroase interceptări, e-mailuri, texte şi chiar înregistrări.

Dacă trecutul este un precedent, el se va îndrepta spre cei care se află implicaţi cât mai la centru, ceea ce ar putea dura câteva luni şi ar pune adminstraţia Trump într-o oarecare umbră.

"El va avea ocazia să audieze martorii în ritmul pe care îl consideră adecvat şi, dacă va fi necesar, va avea puterea să le ofere martorilor imunitate şi să prezinte dovezile unui mare juriu", a mai spus Richard Ben-Veniste.

Deşi Mueller şi-a petrecut cariera profesională în sfera privată, pasiunea sa - după cum susţin prieteni ai acestuia - a fost pentru serviciul public. Cariera sa a fost neobişnuită. După ce a fost şef al diviziei penale din cadrul Departamentului de Justiţie, el s-a alăturat unei firme de avocatură din Washington. Dar a renunţat la un parteneriat profitabil pentru un post de procuror în diviza de omucideri de pe lângă biroul procurorului general al Statelor Unite.

"A anchetat totul de la crime legate de droguri pe străzile Washingtonului până la terorismul internaţional de pe cerul (oraşului scoţian) Lockerbie", a declarat avocatul Neil H. MacBride de la firma de avocatură Davis Polk, care l-a cunoscut şi a lucrat cu Mueller de peste 20 de ani.

"Bob obişnuia să le spună tinerilor procurori şi agenţi că integritatea face ceea ce trebuie atunci când nimeni nu se uită la tine", a spus MacBride.

Etica muncii lui Mueller este legendară.

"El este primul care vine şi ultimul care pleacă. Este motivul pentru care toată lumea îl consideră etalonul-aur", a afirmat un vechi prieten, Daniel Levin, de la firma de avocatură White & Case. Levin a adăugat că el aduce la locul de muncă o judecată formidabilă în ce priveşte sistemul de justiţie penală şi un "foarte bun simţ al modului în care lucrurile funcţionează".

Pentru Levin cea mai importantă calitate este că, după o lungă carieră strălucitoare, el "nu are ego".

"Nu vrea neapărat să fie bun. Va obţine rezultatul corect, indiferent care va fi acesta", a mai declarat el, conform Agerpres.

Citește și: FRF s-a răzgândit: A informat UEFA cine e NOUA CAMPIOANĂ a României

Şi pentru un oraş care pluteşte pe scurgeri, el va închide robinetul.

Cei doi oameni pe care îi aduce cu el au calităţi diferite.

Aaron Zebley a fost şeful de personal al lui Mueller la FBI. El a lucrat, de asemenea, în calitate de consilier principal în cadrul Diviziei de Securitate Naţională şi cunoaşte drumul în jurul Departamentului de Justiţie. Zebley şi-a obţinut diploma de licenţă în 1996 la University of Virginia School of Law şi o diploma de licenţă la College of William and Mary.

James Quarles şi-a petrecut ultimii ani la o firmă privată care se concentrează pe problemele şi managementul litigiilor complexe, dar cariera sa poate fi acum într-un punct de răscruce. Ca şi Ben-Veniste, Quarles a lucrat la Watergate Special Prosecution Force, pentru care a fost procuror special adjunct.

"Nu se compară nimic cu tipul de presiune şi obligaţie pe care acest loc de muncă ţi-l pune pe umeri", a spus Ben-Veniste. "Pentru că a mai fost pe acolo, îi dă încrederea să ştie cum să facă acest lucru şi să îl facă corect", a adăugat el, citat în comentariul CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.